Не комбинирайте яйца с картофи. Ето защо!

0

Обичате ли такъв обяд: яйца на очи, варени картофи с разтопено масълце, посипани с връхчета пресен копър и при това още може и таратор. Ммм, вкусно…

Оказва се обаче, че

такава вкусна комбинация от яйца и картофи изобщо не е толкова полезна за организма.

Най-подходящи са такива хранителни комбинации, които не само ще задоволят глада, но и ще съживят тялото ни. Дуетът от пържени яйца и варени картофи може да се окаже храна, която вместо да ни подкрепи, ще навреди.

jajca i kartofi1

Всичко е по вина на оксалатите, съдържащи се в картофите, които са група от химични съединения, много опасни за хората, които имат проблеми с бъбреците и за тези, които имат проблеми с преработването на веществата и храносмилателната система. Оксалатите, между другото, пречат на усвояването от организма на калция и желязото, които са най-ценните съставки в яйцата. Така съчетанието от яйца и картофи не позволява на тялото да поеме добрите качества на яйцата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Картофите могат да са опасни за бременните жениКартофите – опасни за бременните жени

 

Оксалатите присъстват постоянно в ежедневното ни меню, тъй като те също така влизат в състава на плодовете, пшеницата, чая, какаото или дори в спанака. Ако ги приемаме в по-големи количества, това може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. На хората, които вече са засегнати от това заболяване, се препоръчва да избягват храни, съдържащи тези съединения.

За неутрализиране на вредните въздействия на оксалатите се препоръчва ограничаване на солта, лимоновия сок и високо протеиновите продукти.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

диета с кисело мляко и картофиДиета с картофи и кисело мляко топи 5 кг за 3 дни

 

Съхраняване на картофи в хладилник. Да или не?Неправилното съхраняване на картофи може да предизвика рак

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg