Обичате ли такъв обяд: яйца на очи, варени картофи с разтопено масълце, посипани с връхчета пресен копър и при това още може и таратор. Ммм, вкусно…
Оказва се обаче, че
такава вкусна комбинация от яйца и картофи изобщо не е толкова полезна за организма.
Най-подходящи са такива хранителни комбинации, които не само ще задоволят глада, но и ще съживят тялото ни. Дуетът от пържени яйца и варени картофи може да се окаже храна, която вместо да ни подкрепи, ще навреди.
Всичко е по вина на оксалатите, съдържащи се в картофите, които са група от химични съединения, много опасни за хората, които имат проблеми с бъбреците и за тези, които имат проблеми с преработването на веществата и храносмилателната система. Оксалатите, между другото, пречат на усвояването от организма на калция и желязото, които са най-ценните съставки в яйцата. Така съчетанието от яйца и картофи не позволява на тялото да поеме добрите качества на яйцата.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Картофите – опасни за бременните жени
Оксалатите присъстват постоянно в ежедневното ни меню, тъй като те също така влизат в състава на плодовете, пшеницата, чая, какаото или дори в спанака. Ако ги приемаме в по-големи количества, това може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. На хората, които вече са засегнати от това заболяване, се препоръчва да избягват храни, съдържащи тези съединения.
За неутрализиране на вредните въздействия на оксалатите се препоръчва ограничаване на солта, лимоновия сок и високо протеиновите продукти.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Диета с картофи и кисело мляко топи 5 кг за 3 дни
Неправилното съхраняване на картофи може да предизвика рак
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!