Неправилното съхраняване на картофи може да предизвика рак

0

Често хората са на различно мнение, когато се касае за най-подходящото място за съхраняване на храна. За единодушие не може да става и дума, въпреки това мнозинството биха заложили на добрия стар хладилник. Какво казват специалистите за съхраняване на картофи в хладилник и изобщо…

…подходящи ли са всички храни за съхраняване в хладилник?

Да вземем примера с картофите. Неправилното съхраняване на картофи може да ни изложи на сериозен риск. В България те са силно разпространени, а се оказва, че те са и основен хранителен продукт в менюто на всяко семейство. Неправилното им съхранение обаче крие редица опасности пише в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА. В тази връзка специалистите от Британската Агенция по хранителни стандарти са категорични:

Картофите не трябва да се съхраняват в хладилник!

Ако разгледаме по-подробно анализите в сайта на агенцията става ясно, че грешим, съхранявайки редица зеленчуци в „студения шкаф“.

Тези зеленчуци, които съдържат скорбяла, са особено неподходящи за за съхранение в хладилник.

А защо е така?

Когато съхраняваме подобни зеленчуци в хладилник, скорбялата се трансформира в захари. При последваща термична обработка (най-често печене или пържене), въпросните захари образуват съединение с аминокиселината аспарагин. Резлутатът е получаването на вредния химикал акриламид.

Акриламид, Acrylamide

Акриламидът е химикал, който се използва широко в индустрията. Съставна част е при производство на хартия и пластмаса.

Според редица авторитетни сайтове, пишещи за рака, продължителното излагане на действието на акриламид е основен рисков фактор и то за няколко вида злокачествени образувания.

ВАЖНО!

Повишени нива от акриламида се съдържат в така обичания от децата картофен чипс.

ЧипсМакар и в по-малки нива, оказва се, че акриламид има дори и в пържените картофи.

Следи от опасното вещество откриваме и в някои видове хранителните опаковки.

Препоръките за съхраняване на картофи са да се използват хладни и сухи места.

Дъното на шкаф, килер или друго сервизно помещение без влага са подходящите варианти за целта.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg