Китай забрани псевдонимите в интернет

0

Ако си мислите, че в интернет можете да бъдете анонимни и да използвате каквото име искате за своята виртуална самоличност, всъщност сте прави само донякъде. Защото има страна, в която да използваш псевдоним, вместо истинското си име, е забранено. Тази страна е… Китай.

Предвид цензурата, която все още се налага много сериозно в социалистическата държава, тази забрана не е изненада. Всъщност употребата на псевдоними в интернет ще бъде официално забранена в Китай от 1 март. След тази дата, всички потребители ще са длъжни да използват истинските си имена за онлайн регистрации в световната мрежа. Решението е било оповестено от китайската интернет полиция.

Китай забрани псеводонимите в интернет

Китай забрани псеводонимите в интернет

Тази мярка всъщност е желана отдавна в Китай от правителството и до момента са правени подобни опити в тази посока, но никога толкова категорично. Затова и успехът на тези частични забрани до момента е бил променлив. Освен, че не може да се използва измислено име или име на друг човек, тази забрана на псевдоними включва също и акаунти, представящи се за правителствени институции. Такъв е примера с анти-корупционна агенция на Китай, както и с новинарската агенция на страната People’s Daily.

Забранени ще бъдат също акаунти, които се се представят с имената на лидери на други държави, като например американския президент Барак Обама или руския президент Владимир Путин. Практиката в социалните мрежи, потребителите да създават профили с цел пародия на известни личности или институции също ще бъде прекратена. В този ред на мисли, те няма да могат да създават и ползват повече от един профил в социалните мрежи.

Тази мярка на китайската интернет полиция има своето обяснение. Тя е част от усилията, които полага властта, за да спре разпространението на различни слухове по интернет. Не е тайна, че китайското правителство разчита един от най-сложните механизми за цензура в интернет пространството, при това онлайн. Постоянно се следи какво може да бъде публикувано от потребителите и особено се внимава за материали или мнения, които биха могли да разклатят властта на комунистическата партия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg