„Магия в полунощ“ – без изненада

0

Неизменно гледам всички филми на Уди Алън през последните години и вече знам на какво се дължи задължителното чувство на „нещо ми липсва“, което изпитвам винаги, щом започнат финалните надписи. При все цялата им визуално и сценарно непокорство и „Вики, Кристина, Барселона“, и „Син жасмин“, и „Полунощ в Париж“, а сега и „Магия в полунощ“ са някак… незадълбочени.

Магия в полунощВече виждам ужасените физиономии на мастите кинокритици, които са готови да ме замерят с куп професионални доводи за това ми самонадеяно твърдение. Но вижте само прословутата сцена в обсерваторията в „Магия в полунощ„! Ясно е, че това трябва да е най-романтичната част от лентата, поантата, моментът на катарзиса, избухването на любовта, а главният герой… заспива на пейката, вперил поглед в звездното небе, докато зрителят в киносалона смутено започва да се оглежда наоколо.

Магия в полунощА има достатъчно предпоставки, които да превърнат този филм в шедьовър. Ювелирна магична история – млада, леко вятърничава артистка по душа /в ролята Ема Стоун/ се заема да разнищи необятния свят на магията пред смаяния поглед на опитния илюзионист – своенравен красавец /в ролята Колин Фърт/. Той научава, че магията не е само изчисления, сметки, номера и трикове, а тя му показва онази ирационална щипка вълшебство, без която всяка илюзия е несъвършена.

Магия в полунощЗатаяващи дъха пейзажи от Френската Ривиера. Удивителен суинг-стайлинг, прекрасни гледки от Лазурния бряг. Актьор – аристократ, Колин Фърт, изключителен в своя аскетизъм и скептицизъм към всичко, което излиза извън собствените му вътрешни рамки. Всичко това почти спасява филма. Заедно с оздравителната доза самоирония, която по принцип всяка лента на Уди Алън притежава. Както и с онези реплики, с които изобилстват филмите на Алън по принцип, които човек може да си сложи в статус във Фейсбук от типа на „Всеки трябва да намери своята причина да прегърне света“.

С други думи, гледайте „Магия в полунощ„. Но си оставете голямата кошница вкъщи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg