Бебета се раждат с наднормено тегло, ако майките пият тези напитки през бременността

0

Ако бременна жена пие всеки ден напитки с подсладители, то бебето й може да има наднормено тегло след раждането. Това установиха учени от Канада. Лекарите от Изследователския институт на манитобската детска болница са проучвали щателно 3000 майки бебета им в периода 2009 – 2012 г. Резултатите от изследването били категорични – консумацията на напитки с подсладители по време на бременността е причина за по-висок индекс на телесната маса при новородените.

Газирани и подсладени напитки причиняват 184 000 смъртни случая годишно в света

Всяка трета жена признавала, че пиела редовно напитки с подсладители по време на своята бременност, едва 5 на сто от изследваните родилки казали, че това се е случвало всекидневно.

При измерване на теглото и ръста на децата година след раждането, точно 5 на сто от бебетата били с наднормено тегло за възрастта си.

Двойно по-предразположени на напълняване са бебетата на жените, които консумирали подсладители всекидневно, станало ясно след изучаване на теглото и калоричния прием на майките.

„Доста доказателства показват, че изкуствените подсладители водят до напълняване. И това не е всичко! Жените, приемали най-много напитки с подсладители, са изложени на най-висок риск от затлъстяване и диабет“,

категоричен е авторът на изследването Меган Азад. Според Азад изкуствените подсладители се предават с кърменето и на бебетата.

Бременните са най-застрашени от вируса Зика

Междувременно стана ясно, че смъртоносният вирус Зика, от който най-застрашени са бременните жени може да се открие за по-дълъг период в урината, отколкото при кръвните тестове, оповестиха здравните власти в САЩ. Учените са категорични, че тестове на урината са по-надежден способ за откриване на вируса Зика у много пациенти.

Американските центрове за контрол и превенция на болестите представиха новите си препоръки за тестове на урината, пояснявайки, че благодарение на тях вирусните частици могат да бъдат открити за по-дълъг период. Експерти увериха, че новите препоръки ще улеснят подлагането на повече хора на тестове за откриване на вируса Зика.

Бременните са най-застрашени от вируса Зика

Досега американските центрове за контрол и превенция на болестите твърдяха, че най-добрият начин да се открие вирусът Зика е чрез изследване на кръвни проби една седмица след появата на симптомите на заболяването, като за целта се използва усъвършенстван лабораторен тест. Сега от центровете препоръчват да се използва същата технология, за да се тества урината.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg