Колко често да чистим и перем тези неща вкъщи

0

Когато става въпрос да чистим дома си, всеки от нас има изграден график и начин за това как и кога да се случи. Въпреки това, по-голямата част от хората почистват домовете си поне веднъж седмично и правят по-обстойно почистване поне веднъж-два пъти годишно.

По-голямата част от нещата вкъщи нямат нужда от всекидневно почистване, но други да.

Колко често трябва да чистим тези неща в дома си?

колко често да чистим

Спалня

Чаршафи

Почистване: Веднъж седмично.

Важно е да перете чаршафите си поне веднъж седмично, защото потните и мъртви кожни клетки са идеалното място за вредните прах и акари.

Завивки

Почистване: На всеки 6 месеца.

Въпреки завивките не са толкова податливи към събирането на прах като чаршафите, те също се цапат с времето. Можете да ги перете два пъти годишно.

Матрак

Почистване: Веднъж месечно.

Ако не разполагате с протектор, който да защитава матрака Ви чист, то задължително трябва да го чистите веднъж месечно, тъй като той също събира вредни прах, акари и други алергени.

вижте още:

колко често да чистимПочистете и освежете своя матрак с този бърз трик

 

Баня и тоалетна

Кърпи за баня

Почистване: На всеки 3-4 използвания.

Когато кърпите са постоянно мокри, те лесно се превръщат в идеалното място за развитие на бактерии и микроби. Хубаво е да перете кърпите си на всеки 3-4 употреби или по средата на всяка седмица.

Тоалетна чиния

Почистване: Всяка седмица.

Тоалетната чиния трябва да се чисти най-малко веднъж седмично, но в случай, че често имате гости или голямо домакинство, то тогава трябва да я почиствате поне 2-3 седмично.

Душ

Почистване: Веднъж месечно.

Почиствайте душа поне веднъж месечно, защото варовият разтвор в комбинация със сапун, бързо се превръща в място за развъждане на плесени.

вижте още:

колко често да чистимДомашен трик с природни продукти за чиста тоалетна

 

Кухня

Кухненска кърпа

Почистване: Веднъж седмично.

Кухненската кърпа е идеалната почва за всички бактерии и вируси, живеещи в кухнята Ви. Редно е да ги перете веднъж или два пъти седмично отделно от парцалите.

Сифон

Почистване: Веднъж месечно.

Всички сме наясно, че кухненската мивка може да стане дори по-мръсна от тоалетната чиния, ако не се почиства редовно. В действителност, в канала става лесно заразено с помощта на вредните бактерии, които освен това отделят и неприятна миризма. Можете лесно да се сбогувате с тях като премивате мивката с вряла вода и след това излеете смес от 2 чаши вода и половин чаша оцет и сода за хляб.

Фурна

Почистване: На всеки 6 месеца.

В идеалния случай, фурната трябва да се чисти поне два пъти годишно, за да не пуши неприятно всеки път, когато я включите от стари загорели остатъци от храна. Можете да я почистите като направите почистваща паста от ½ чаша сода и 3 с.л. вода. Нанесете и оставете за известно време. Почистете с оцет и вода.

Забележка: Не нанасяйте от пастата, за да чистите нагревателите.

вижте още:

колко често да чистимДва лесни начина да почистите печката бързо и евтино

 

Хладилник

Почистване: На всеки 3 месеца.

Почистете хладилника с разреден оцет във вода. Можете да правите това в началото на всеки сезон. За да няма неприятни миризми в хладилника – оставете отворен пакет сода в него и разбира се – не дръжте развалени храни в него.

вижте още:

колко често да чистимПоставих 2 нови гъби за миене на чинии в хладилника. След като разберете защо, ще направите веднага същото

 

Тенджери и тигани

Почистване: Три пъти годишно

Несъмнено трябва да чистим кухнята и кухненските принадлежности след всяко готвене, но основното почистване в кухнята, което включва и цялата посуда е важно да се прави поне 3-4 пъти годишно. Можете да направите това по-лесно като накиснете всички тенджери и тигани в разтвор от топла вода и чаша оцет и след това измиете.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg