Българският гений е жив! Ученик реши задача на 20 века

3

Ние, българите, определено сме сред умните народи в света. Макар понякога това наше качество да остава на заден план по различни причини, има моменти, в които за пореден път си припомняме, че българският гений е наистина жив. Доказателства за това получаваме почти всеки ден – най-вече в лицето на нашите талантливи и умни млади хора.

Поредният пример, който може да ни кара да сме безкрайно горди от това, че сме българи, се казва Радко Котев – на 19 години, учи в Националната природо-математическа гимназия. Въпреки крехката си възраст обаче, той успя наистина да впечатли и изуми учените в света, защото успя да реши задача на 2000 години, която толкова столетия затруднява най-големите умове в света на математиката.

Българският гений е жив! Ученик реши задача на 20 века

Радко Котев

Става въпрос за решение на известната в научния свят Аполониева задача, което български ученик успя да намери.

Каква е всъщност историята на тази древна и трудна загадка?

Аполоний е бил ученик на Евклипт и преди повече от 2000 години решава да доразвие една негова задача, а именно – да бъде построена окръжност, минаваща през три дадени точки.

Това, което се знае е, че решението на тази задача от самия Аполоний се е пазело в Александрийската библиотека, където е изгоряло. Поради това, до днес, учените не са успявали да разгадаят загадката.

Българският гений е жив! Ученик реши задача на 20 векаЗа първи път Радко чува за тази нерешена задача от своя учител преди две години. От тогава до днес, момчето прави необходимите чертежи и търси решение, което в крайна сметка успява да намери.

Необходими са му две години да реши задача, която останала неразгадаема за човечеството цели 2000 години!

Талантливото българско момче показало резултатите от своята работа най-напред на своите учители.

Много бързо след това, младият математик получил и световно признание, както и специалната награда в престижното Европейско състезание за млади учени. Неговият проект печели в конкуренция с общо 85 проекта от цял свят.

Българският гений е жив! Ученик реши задача на 20 века

Научната общност в света предрича бляскаво бъдеще на младия българин и следи с интерес всеки негов проект и идея, защото според оценката на учените Радко вече е успял да промени математиката.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!3 коментара

Коментирай в Delo.bg