Българин изобрети часовник-преводач

0

Чували ли сте за Владимир Ичевски? Изобретател от… България! Да, човекът, сътворил часовник, чиято уникалност е в това да превежда непознатите думи на български… Истинско творение, достойно да осмисли един живот и да улесни милиони други!

Идеята на Ичевски непознатите думи в чуждите за нас езици да не са пречка чрез подобно устройство датира от края на миналия век. Още в началото на 90-те години изобретателят започва разработката на специална система, която да разпознава за кратко време (една-две секунди) графични образи.

Владимир Ичевски, изобретател, часовник, преводач

Владимир Ичевски на Международния панаир – Пловдив, 2007 г.

В самото начало изобретението му има формата на писалка, която прави истински фурор през 2007 година на Международния панаир в Пловдив. От тогава до днес писалката се трансформира в часовник за ръка, защото според неговият откривател така ще се използва доста по-лесно във всекидневието, особено в ерата на смартфоните и т.нар. „революция на китката“.

Самият часовник може да превежда текстове от различни носители – таблети, смартфони, електронни четци, хартия… Няма значение нито на какво е напечатан текстът, нито моделът операционна система. Ръчният часовник-преводач има подвижна камера. Тя се управлява както с ръката, така и в режим „Свободни ръце“.

Управлението на умната машинка е изключително интерактивно – без каквито и да е копчета и бутони, само с леки движения в една или друга посока на ръцете, т.нар. „жестов контрол“. По този начин българинът е отговорил на тенденцията в световен мащаб информацията да се навигира само с поглед, жест, мимика, звук и мисъл като по този начин се постига с минимум усилия максимум полза. С помощта на лазерен лъч се посочват единствено непознатите изрази или думи в текста.

Владимир Ичевски, изобретател, часовник, преводач

Според Ичевски има опция функциите на изобретението му да се разширяват. Така например могат съвсем спокойно да бъдат вградени в часовника-чудо пулсомер, гласов софтуер за разпознаване и произнасяне на преведения текст, крачкомер, както и други екстри.

На този етап се търси спонсориране на часовника-преводач, защото изобретателят иска да види проекта си в серийно производство. Ичевски разчита и на явлението „Crowd Funding“. При него разработването на нов продукт се финансира единствено от неговите бъдещи ползватели. Това публично финансиране става посредством предварителни поръчки. Според Владимир Ичевски обществото ни е узряло за подобен род финансова помощ. Така хората у нас ще компенсират недостига на инициативност в лицето на държавата и бизнеса за внедряването на високите технологии. Ако сме по-инициативни ще можем да реализираме първото движение в света „Production Crowd Funding“, смята българският изобретател.

Ако сте пропуснали да научите кои са другите известни българи-изобретатели, може да наваксате информацията в статията Най-големите световноизвестни изобретения на българи

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg