Програмираха бактерия, която открива тумори

0

Поредното чудно и впечатляващо творение на съвременната наука бе представено по време на конференция във Ванкувър. Става дума за бактерия, която е програмирана по такъв начин, че да открива чернодробни туморни образувания. Бактерията е дело на Тал Данино от Масачузетския технологичен институт, който я е програмирал с помощта на генетичен код.

Когато бактерията попадне на туморно образуваниe в тялото на гостоприемника, тя започва производството на ензими, които водят до промяна в цвета на урината. До този момент, бактерията се е справила успешно с откриване на чернодробни тумори и в момента се тества усилено върху опитни мишки. Очаква се резултатите от подробните експерименти да бъдат публикувани в специализираните научни издания.

Тумори, Tal Danino

Tal Danino

Авторът на този метод Тал Данино уточнява, че чернодробните ракови заболявания са трудни за откриване и затова има огромна необходимост от добра технология за тяхното диагностициране. Освен това, този вид рак е сред най-смъртоносните в света. Данните на Световната здравна организация показват, че през 2012 година от рак на черния дроб са починали повече от 745 000 души в целия свят. Ученият, който е открил този нов и до момента ефикасен метод за диагностициране на заболяването твърди, че просто използва големите възможности, които ни предоставя нашият организъм.

Той обяснява, че във всеки човешки организъм има огромен брой бактерии – те са повече дори от звездите в галактиката ни и на практика са една изключителна и забележителна вселена в нашето тяло. Възможностите на съвременната наука са толкова големи, че вече позволяват тези бактерии да бъдат програмирани така, все едно се настройва компютърна система. Разбира се, този вид програмиране на бактериите все още е на много ранен етап и предстои да се установят точните ефекти от него, както и всички предимства и недостатъци.

Това, което се знае от проучвания до момента обаче е, че във всички туморни образувания, най-вече в тези, които се намират в стомашно-чревната област, са концентрирани голям брой бактерии. Според някои учени, точно тези бактерии са причината туморите да бъдат предпазвани от атаките, които би отправила срещу тях имунната система. Затова, намерението на Тал Данино е за в бъдеще да се опита да използва този метод за програмиране на бактериите с цел да откриват и други видове рак.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg