Пауните ухажват с инфразвук

1

При разклащането на великолепните си опашки, мъжките пауни генерират инфразвук. Според изследователите, чрез това те целят да изплашат съперниците или да привлекат вниманието на избраницата на сърцето си.

Ангела Фрийман и Джеймс Хеър от Университета в Манитоба, записали демонстративните ухажващи звуци на 46 мъжки индийски пауна (Pavo cristatus). За хората, шумът от размахването на опашките звучи като шумът на трева, поклащана от вятъра, но канадците установили, че това определено не е всичко. На преден план изпъквали инфразвуци с височина стигаща до 70-108 децибела.

ПаунитеКогато авторите на публикацията в списание Animal Behaviour пуснали записите на ухажорите-пауни, на други мъжки и женски пауни, забелязали, че те станали по-бдителни и започнали да прекарват повече време в ходене или тичане. Мъжките също започнали да издават звуци.

Все още не е ясно как точно пауните откриват инфразвука. Ние знаем, че някои птици са в състояние да възприемат вибрациите чрез краката си – казва Фрийман. Друг вариант е, че те чуват, защото вътрешното им ухо има правилното устройство за долавяне на инфразвук.

Канадските изследователи вярват, че описаното поведение на пауните е свързано със защитаване на територия. Собственикът на земята чува инфразвук, генериран от друг мъжки и реагира, ако се окаже, че той по някакъв начин го заплашва.

Звукът от разклащането на перата може да увеличава диапазона на децибелите, изпращани като сигнал към на женските. С ефектното им разперване и грациозно разклащане, мъжките показват: виж, аз съм силен, имам добри гени, тъй като съм в състояние да поддържам такава голяма опашка.

Защо използват точно инфразвук? Пауните живеят в райони, обрасли с храсти, където по-високата честота на издаван звук бързо би затихнала в растителността. Често пауните трудно се виждат в местата, където организират своите представления. Вярваме, че инфразвуковите сигнали служат за информиране на други мъжки и женски представители, които са извън полезрението, скрити в растителността на хълмистите райони.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg