Българи създадоха неразбиваема парола (видео)

0

Световната статистика е безмилостна – милиарди долари се източват ежегодно чрез скиминг, а България не е изключение от правилото. В страната ни по същия начин биват обирани хиляди кредитни и дебитни карти. Данните показват, че в огромната си част – над 90% от случаите, тези кражби се извършват в момента, в който потребителят въвежда номера на своята кредитна карта в интернет или пък ПИН кода си на даден банкомат.

Тази тенденция е световна и е много тревожна, а за момента няма и сигурен вариант за справяне с този огромен проблем. Или поне беше така до скоро, докато един млад българин и неговият екип не създадоха нещо, което може да реши проблема. Става дума за наистина неразбиваема парола, която всъщност е фантом. Това е наистина революционно откритие, което може да спре и най-опитните крадци на лични данни. Зад проекта стои българинът Александър Цветков, който обясни, че заедно с неговия екип са създали сигурна система на защита. Тя гарантира, че паролата няма как да бъде разбрана и копирана с цел злоупотреба, дори и да бъдете заснети от камера, докато въвеждате своя ПИН код на банкомата например.

Ето в какво се състои идеята на тази неуловима парола: потребителят не трябва да въвежда цифрите от паролата си, а само само да посочи редовете, на които се намират тези цифри, в тяхната последоватленост. И още една изненада – самите редове не са постоянни и се разместват.

Неразбиваема парола

По този начин човекът никога не въвежда само цифрите на паролата си, а това означава, че тя няма как да бъде открадната. Превръща се в истинска парола – фантом. За да се внедри тази система на защита, не е необходимо нито да се сменят банкоматите, нито ПОС-терминалите, които са налични в момента. Единственото, което е необходимо е воля за справяне с този световен проблем, както и смелост за внедряване на такива иновационни методи.

Разработеният уникален софтуер от 28-годишния Александър и неговия екип, вече е внедрен пилотно в три банки. Според създателите му, този софтуер може да намери приложение не само в банкоматите, но също така при компютри и мобилни телефони. За целта има и мобилна версия, която е предназначена за защита на смартфоните. За Andorid можете да я свалите от тук – Phantom Login Screen Lock. Дори някой види паролата, която въвеждате на дисплея на вашия телефон, той няма как да я копира или открадне, защото защитата е на същия принцип както при банкоматите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg