Акулите са виновни за глобалното затопляне

0

Акулите допринасят за забавяне на глобалното затопляне като се хранят с костенурки и други създания, които консумират складиращи въглерод морски треви, твърди австралийски специалист, цитиран от ДПА.

Морският еколог Питър Макреди от университета „Дийкин“ в Мелбърн е изучавал ефекта върху морската трева в Залива на акулите, Западна Австралия, след избиването на голям брой хищници в рамките на програма за ограничаването на популацията им.

Изследователят е установил, че при наличието на по-малко акули костенурките благоденстват и консумират изобилно любимата си морска трева.

„Морската трева складира огромни количества въглерод. Загубата й води до освобождаване на парниковия газ в атмосферата и може да ускори глобалното затопляне“,

обяснява Макреди.

Мочурливите местности са в състояние да складират въглерода 40 пъти по-бързо от дърветата и ако не бъдат „обезпокоявани“, са способни да го държат „заключен“ в продължение на хиляди години.

„Ако изгубим дори само един процента от т.нар. синя въглеродна екосистема, това ще се равнява на освобождаването в атмосферата на 450 милиона тона въглерод годишно – еквивалент на годишните въглеродни емисии на 97 милиона автомобили или на цяла Австралия“, допълва Питър Макреди.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg