Aerodrums – комплект барабани без…барабани

0

барабани, AerodrumsВсички сме виждали как хора свирят на въображаеми въздушни китари и съвсем естествено „инструментите им” не издават звуци. А можете ли да си представите същото нещо, но вместо на китара да се свири на барабани? Аз лично имам спомени от приятели, които са удряли такива въображаеми барабани и наистина е забавно… Сега обаче, може да стане още по-интересно.

барабани, AerodrumsПричината е, че двама изобретатели създадоха въздушни барабани, които при удар издават звук, но всъщност няма никакъв инструмент. Звучи странно, нали? Авторите на това изобретение са от Дъблин и те са успели да разработят уникална система.

При нея барабанистът размахва палките във въздуха така, все едно свири на истински барабани. Такива обаче на практика няма и въпреки това се възпроизвежда реален звук, сякаш наистина инструментът е пред нас. Изобретението е наречено от неговите създатели Aerodrums или Въздушни барабани. И както те твърдят, е революционно, защото всъщност представлява първият пълен комплект барабани, в който няма барабани!

барабани

Ян Морван и Ричард Лий

Хората, които са измислили това творение се казват Ян Морван и Ричард Лий и имат много амбициозни планове за своите въздушни барабани. Двамата споделят, че всъщност идеята им е предназначена като своеобразна алтернатива за онези барабанисти, които нямат достатъчно място, за да разположат истински пълен комплект от ударни инструменти, където да репетират.

барабаниДругата целева група за музикантите, които разполагат с такова място, но по различни причини не искат да тормозят своите близки и съседи с постоянното свирене на барабани.

За създаването на Аеродръмс е използвана съвременна технология, която проследява движението. Въздушните барабани имитират много успешно както звука, така и самото усещане от удрянето на истински барабани. Разработката съдържа и високоскоростна камера, която има за цел да следи специални маркери, поставени върху палките.

барабани, AerodrumsВъз основа на тях се определя кога да бъдат възпроизвеждани съответните звуци, които да са в отговор на движението на палките. Необходимо е барабанистът да е застанал на разстояние от около 1.2 метра от камерата.

Самият инструмент се визуализира през това време на компютърен екран. Всичко това е разработено така, че да се побира само в една раница.  Комплектът Аеродръмс струва 199 долара и за момента се предлага за продажба от сайта Amazon.com.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg