Откриха 43 яйца от динозаври на милиони години (видео)

0

Макар, че са минали милиони години, откакто динозаврите са били господарите на нашата планета, следи от тях все още има и човечеството продължава да ги открива. Едно от последните открития в тази посока наистина е изумително.

43 яйца на динозавър от преди 230 милиона години откриха в Китай

Работници на строителен обект в Китай попаднали съвсем неочаквано на изключителна находка – яйца на динозаври. Това се случило по време на изкопни работи, които били извършвани от група работници в централната част на град Хъюан, който се намира в южната провинция на Китай Гуандун. Намерени са общо 43 яйца на динозавър, от които 19 са напълно запазени.

Веднага след като се натъкнали на тази находка, строителните работници извадили внимателно яйцата, които били в скални пластове от червен пясък. На този етап все още не може да се каже от кой вид динозавър са тези яйца.43 яйца на динозавър от преди 230 милиона години откриха в Китай

43 яйца на динозавър от преди 230 милиона години откриха в Китай За целта, китайските учени провеждат съответните тестове и анализи. Не е ясна и възрастта на яйцата, но е възможно те да са били снесени преди цели 230 милиона години. Това е по време на мезозойската ера. Точно тогава, властелин на Земята е бил Тиранозавърът Рекс, който е бил наистина страховит. Според специалистите, които са направили оглед на намерените фосилизирани яйца, най-голямото от тях е било с 13 сантиметра диаметър.

Това е поредното подобно откритие в района на тази провинция, където от 1990 година до момента са намерени хиляди яйца от динозаври. Именно това е причината тази част на Китай да е наричана дори «Домът на динозаврите», тъй като там многократно са откривани такива фосили от динозаври в скални маси.

43 яйца на динозавър от преди 230 милиона години откриха в Китай Според специалистите в музея на динозаврите в града, подобно откритие от вкаменели яйца се прави за първи път в центъра на града. Самият Музей на динозаврите в град Хъюан също е страхотна забележителност.

През 2004 година той е вписан в Книгата на рекордите «Гинес», заради най-голямата колекция в света от фосилизирани яйца на динозаври. Тези екземпляри в музея наброяват цели 10 008. 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg