Чудната история на Isle of Rum – острова на Хари Потър

0

Събуждам се от от тих ромон на вода и почти незабележим бриз, поклащаш палатката ми и приканваш ме да ставам. Попаднала съм на острова на рома, за чието съществуване дори не подозирах до скоро.

остров РомИмето му би заблудило първоначално, че е част от Карибите, но локацията му е в акваторията на Западна Шотландия. Това парченце от рая е част от архипелага Inner Hebrides. Той се състои от 35 населени и 41 ненаселени острова. Остров Ром е най-голям от т.нар. Small Isles. Населен е едва от около 30 души, седем от тях са деца, с родители, работещи по опазване и запазване природата на тази толкова отдалечена шепа земя.

Остров Ром е един от първите, станал пристан на келтите, пристигащи от Европа.

Първи данни за поселище по тези земи датират едва от 8 век на нашата ера, но тепърва историята ще разкрива тайните си от много по-стари времена. Самата аз ставам очевидец на изключително странни следи – стъпки в нищото, за които никъде не се споменава.

Излизайки от палатката в малкия къмпинг, където може да пренощувате и разположен до самата вода, погледът ми спира върху двойка лястовички, строящи си гнездо. Видимо сърдити, че някой е в такава близост до тях.

Пътят до острова е дълъг от столицата на Великобритания и ако разполагате с повече време, препоръчително е да изберете по-дългия вариант. Лондон – Глазгоу и от там 5 часа по следите на Хари Потър и магичния Hogwarts Express.

остров Ром

Влакчето-теснолинейка напуска централна гара Глазгоу и бавно се отдалечава от града. Пътят криволичи през приказни поляни, доволно отрупани с нацъфтели пролетни цветя и си намира път през величествените Шотландски планини, отразяващи се в чистите и сини води на безбройните езера в района.

Съвсем неусетно, повече от пет часа минават, подминавайки малки гарички със странни имена и в далечината виждам известния мост на Хари Потър от филмовата поредица. Пътуващите са в екстаз и са заели прозорците на влака за снимки. Имам усещането за нереалност, която ще ни изведе в магичния свят на любимия за малки и големи приказен герой. Последна спирка и сме в Mallaig –  ваканционно градче и до скоро държащо първенството по улов на херинга в Европа, както и любима локация за снимане на много филми.

остров Ром

Mallaig е притихнал в следобедна дрямка и се чудим къде да обядваме прясно изпържена рибка с картофи от многобройните и приканващи ни места за хранене. А пред нас в далечината

гордо се издига Остров Ром, както се зове в момента и познат в миналото, като Острова на хребетите.

Не е ясно кой първоначално го е населявал, как точно се е казвал и стигналото до нас името Ром. То е по-скоро сгрешено тълкование и прочит на древните келтски имена. Смята се, че е бил населяван много преди келтите и оригиналното му име от незапомнени времена няма нищо общо с познатата в наши дни напитка ром. Историята бавно се нагласяла от силните за деня и съответните собственици на мястото за момента.

келтски хороскопДървесният хороскоп на келтите описва най-точно човешкия характер

 

Очакват ни около два часа път с лодка. Водата е бурна и като че ли остров Ром не иска посетители и натрапници в спокойствието си. Акостираме на старото пристанище и си мисля, как съм една от около 10-хилядите годишно, посещаващи чудното и толкова отдалечено място.

Времето се е успокоило и освен непрестанен поздрав от кукувици, невидими за нас, нищо не обезпокоява дълбоката и плътна тишина. За пръв път сама ще си разпъвам палатката. Това ми отне цяла вечност, докато на помощ не дойде непознат мъж и като с магия временният ми дом под звездите бе готов.

Първото, което най-много ме впечатли от острова, бе замъкът и гордо издигащите се планини, най-високият връх от които е близо 1000 метра. Погледът ми не може да се откъсне от единия връх, който изглежда много мистично. Все едно е създаден изкуствено под формата на пирамида.

остров Ром

Не ме свърта и тръгвам на разходка, бавно изкачвайки се по голите чукари. Издигайки се все по-на високо, гледката става още по-прекрасна. Остров Skye е като на ръка разстояние от мен и най-голям в архипелага с население над 10 хиляди човека и любимо място за отдих на хора от цял свят. Стигнала съм малката водноелектрическа централа, строена преди повече от век и захранваща най-модерната сграда тогава във Великобритания – замъка на George Bullough. Туристи около мен никакви не се виждат и цялата красота от прекрасните гледки е само за мен. Красиви цветя са покрили земята и съм почти сигурна, че в далечината виждам група делфини, поздравяващи ме от водата.

Образувал се от избухнал вулкан преди повече от 60 милиона години островът бавно се формирал. Дори не мога за себе си да осмисля как едната му част е от екваториална земя, пътувала милиони години, та да срещне евразийската тектонна плоча. Толкова малък къс земя, а с такава интересна история на формиране. Водите около него, които на места достигат 300 метра дълбочина, крият какви ли не тайни на флората и фауната. Мястото е опасано като от подобие на кораловия риф, но с растения, наподобяващи гора – рай за изследователите на морски дълбини. За съжаление, аз не съм подобен изследовател и с нетърпение отивам към замъка, който дневно е отворен за около час и където се изнася много интересна беседа.

остров Ром

Късен следобед. Само аз и още две жени чакаме да дойде рейнджърката на Острова, която също влиза понякога и в ролята на екскурзовод. Винаги съм си мислила, че за подобни работни позиции едва ли има голям наплив, а възрастната жена, излязла като герой от историите за Хари Потър ни разказва, че цели четири години е кандидатствала по кой ли не остров из Шотландско, докато Островът на рома я намери.

Тежките врати на замъка се отварят и попадаме в свят, далеч от нашето време. Всичко е толкова живо, пълно с живот и като че ли стопаните всеки един момент ще се появят и ще ни посрещнат с чаша отлежало питие. George Bullough наследява малкия остров, малко след 21-та си годишнина и създава нещо, излязло като от приказките. А съвсем до скоро мястото е било напълно обезлюдено с единствени обитатели са безброй овчици.

Шотландската история е пълна с какви ли не бели петна, но като че ли най-непроучени и нестигнали до нас са точно историите за хората, живели по островите и управлявани от съответните кланове, към които са принадлежали. Смята се, че остров Ром е бил с най-голямо население преди около 3 века, когато жителите му са наброявали близо 500 човека. Установили се за трайно, занимавали се с посеви, риболов и лов. И по времето на Великата индустриална революция идва една много срамна страница от историята на Великобритания. Започва т.нар. прочистване на островите от хора и заселването им с овце.

остров Ром

Семейства, стотици години живели по онези места, бивали насилствено изгонени и в най-добрия случай натоварени на презокеански кораб и заточени към Новия свят. Най-непримиримите, болни, стари, били избити от куршум или запалени живи в родните им къщи. Вековната култура, традициите, та дори митовете са забранени и забравени във времето.

Обитателите на Остров Ром – около 400 човека по онова време, били качени на кораб към Нова Скотия, докъдето жив никой не стига. Всички се заразяват с тиф и костите им намират вечен покой на хиляди километри от дома. Овцете завземат обезлюдените земи и за дълго собствениците им богатеят от продажба на месото им, вълната и кожите. Ала нищо не е вечно! Бизнесът замира и островът е купен от бащата на главния герой в историята, която сега ще Ви разкажа.

остров РомGeorge Bullough (на снимката), син на един от най-големите индустриалци края на 19 век, не само във Великобритания, а с офиси из цял свят, се събужда една сутрин като наследник на огромната империя на татко си. Хубавец, завършил най-престижните учебни заведения за времето си, с насоченост към инженерното дело. George си мечтаел да намери място и в тогавашните аристократични среди, където новите пари не били на  почит. Англичанин по рождение, озовал се с остров в Шотландия, което е било най-голямата мода за времето, George Bullogh решава, че на наследеното парче земя от баща си ще изгради най-модерната и красива сграда в страната тогава. И не му е било никак трудно, като се е водил 6-ти в света по богатство тогава. Нищо не е пестил. Материали за изграждане на изящната сграда са пътували с кораби от стотици километри далеч. Три години работата денонощно не секва и през 1900 година Kinloch castle отваря врати за гости. В същото време George сменя името на острова, добавяйки още една буква. Известен бохем, говори се, имал проблеми с алкохола, прекръства цял един остров, та поне малко да се избягват асоциации със спиртната напитка и негова милост. Пътувал за удоволствие из цял свят, Kinloch и до сега е пълен с какви ли не странни и причудливи предмети и артефакти от неговите пътешествия.

остров РомЧовек с много пари, но и техническо образование и обичащ всичко ново за деня, замъкът се сдобива с ток, вътрешна телефонна линия, джакузи, музикална механична уредба, която и до ден-днешен работи и в света са били произведени едва още две подобни, с централно отопление, климатик в стаята за бридж и където традиционно джентълмените са припушвали скъпите си пури. Островът, гъмжал някога от елени, избити по време на Прочистването, отново става дом на красивите същества.

Без да се замисля, George пълни цял вагон с елени от Regent Park – London и как точно ги е транспортирал, не става ясно, но и до сега елените са на всяка крачка около вас и придават приказен елемент на мястото. Особено красиво е, когато се събират нощем под лунната светлина и бавно крачат из чистите води на езерото. Известен купонджия, не забравя да направи и най-хубавите удобства за едно парти. Балната му зала, чийто таван е наподобявал звездно небе, има кът за оркестър, който забавлявал гостите зад дебела завеса. Партитата на George са били легендарни. И тогава в историята се появява лейди Моника. Френска аристократка, твърдяща, че носи кръвта на Наполеон, без никакви задръжки и сериозни доказателства, че дълго, дори и след брака си с George Bullough, е била официална любовница на тогавашния носещ короната на Великобритания и пра-пра дядо на познатия нас Принц Чарлз.

С огромен скандал лейди Моника се омъжва за George, след много бурен развод с настоящия ѝ по онова време съпруг. Дълги години, докато смъртта ги раздели, двамата изкарват заедно и, както се твърди, любовта им към купоните и дивите оргии е била най-голямата им спойка. От брака им имат момиче – Gladys Bullough (на снимката долу), което се смята за прототип на Хърмаяни от Хари Потър.

остров Ром

Красивата викторианска сграда става сърцето на английската аристокрация за летните месеци извън Лондон, за годините до Първата Световна война. Фантазиите, които е материализирал – като японска градина, ботаническа градина, басейн с костенурки, къщичка за тропически птици, та дори се говори и алигатори, за съжаление не стигат до нас.

Времето бавно започва да руши всичко около замъка. Учудващо самият замък е все още в отлично състояние и всички технологии работят. George си отива от света на 69-годишна възраст, естествено по време на забава и не дочаква ужасите, които Втората световна война ще донесе. Погребан е в малък мавзолей в най-любимата си част на острова, с произход от Екватора, където обаче е не било възможно замъкът му мечта да бъде построен.

остров РомЛейди Моника (на снимката) продължава всяко лято да се връща до любимия ѝ остров и последното ходене, за да отдаде почит на мъжа си, преди самата тя да полегне до него става, когато е близо на 85 години и сама шофирала 30 км в двете посоки с малкия си Aston Martin.

Два часа съм прекарала на чудното място, с още по-чудните истории за семейство Bullogh и отново съм в действителността.

Ранна вечер. Пощата е оживяла. Малка сграда, държаща връзка със света, в която има и малко магазинче, учудващо добре заредено и работещо от 5 до 8 вечер, а в събота и до по-късно. През деня са пристигнали доста туристи с ферибота и отдалече се носи глъч. Мястото оживява през уикенда, където в близкия хамбар дори се организират дискотеки с гост диджеи.

Разбирам, че мога да си заредя телефона срещу малко заплащане в комуналната зала, която се намира на гърба на магазина и в която ми става мило и уютно. Място за срещи на живеещите на острова, където могат да послушат музика, сами си посвирят на старото пиано, разменят книги, а понякога и заедно си сготвят.

На Остров Ром няма нито църква, нито пък пъб!

Макар да е 2018 година, имам чувството, че поне половин век съм се върнала назад във времето. Комуналната зала не се заключва, а макар магазинът да пуска кепенци, то хладилниците с вода, сладолед са вън и всеки може да се обслужи, като съвестно остави в касичката сумата, за която е консумирал.

Изпитвам признание към лейди Моника, която през 1957 година подарява Острова на държавата и така става възможен за посещения. Забраненият остров, както е бил известен в миналото, приютил за вечни времена семейство Bullogh.

Skellig MichaelSkellig Michael – остров насред нищото, рядко посещаван от туристи, но с богата история

Изморена от интересния ден, който съм имала, се заричам, че с настъпване на утрото ще извървя 30 километра и ще стигна до другия му край. Пътеката е хубава, широк селски път, лъкатушещ през рекички, красиви водопади и не ми отнема много да стигна до Мавзолея. И като че ли небето се отваря и надвисва над мен с драматична усмивка.

А странната планина, приличаща на пирамида и зовяща се дом на Троловете, пази някъде в далечината. Мястото е приказно и разбирам защо точно тук са си избрали да почиват членовете на цялата фамилия.

остров Ром

Безвремие, помитано от неспокойния вятър и бушуваща вода, която в момента е спокойна и до която в близост пасат известните северни понита. Чувствам се щастлива, че съдбата ме е пратила на това толкова красиво и наистина непознато за мнозина място. И ми хрумва, че ако зависеше от мен,мястото щеше да бъде прекръстено на Отрова на Елените.

С мъка си събирам палатката след 3 прекрасни дена, прекарани в покой и знам, че отново ще се върна някога. Надявам се само това някога да е по-скоро!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg