10 неща, които Бразилия прави по-добре от другите държави

0

Едно от най-вдъхновяващите места на света, Бразилия е оставила своя отпечатък върху футболни игрища и карнавални фиести. Но това, с което наистина изпреварва всички останали на планетата, е ненадминатата жизнерадост и страст за живот. Докато светът е вперил поглед в Рио де Жанейро за XXXI Олимпиада, бразилците са готови да му помогнат да опита да преживее нещо, което липсва от известно време: забавлението!

Ето 10 неща, които Бразилия прави по-добре от всички останали държави по света:

Живот като на игра

Изследванията показват, че игривостта създава един особен вид харизма, която никога не остава незабелязана. Това е ключова част от бразилската личност: желанието да се надсмиваш над себе си, своите затруднения и политически абсурди и да приканваш и другите да се включат в шегите. Преди няколко години бразилците вкараха клоун в Конгреса. Истински клоун по професия стана депутат. Франсиско Еверардо Оливейра Силва спечели с лозунга „Не може да стане по-лошо!“. Но стана. Въпреки проблемите си обаче, бразилците могат да оставят всичко настрана и да живеят за момента – нещо, което останалата част от света може само да опитва и да се учи. Независимо дали става дума за волейбол, колоездене, футбол, музика или разпускане на плажа, бразилците работят, за да живеят. Игривостта има безотказен положителен ефект – блясък в очите, ентусиазъм, иронична усмивка – всички те широко разпространени в Бразилия. Силно заразни са, а посетителите са щастливи да ги прихванат.

10 неща, които Бразилия прави по-добре от всички останали

Музика, която пАри

Бразилия е музикална вселена сама по себе си, без конкуренция в многообразието от музикални стилове, инструменти и ритми. Светът почита самбата, смесица от европейски мелодии и африкански барабани, както и боса нова, наситена с френския импресионизъм и американски джаз.

Но Бразилия се движи в още много различни ритми –  axé, ijexá, maracatu, frevo…

Иструменти като куика – барабан, който звучи като куче на припек – се срещат само в Бразилия. А инструменти, които са неочаквани за страната, подобно на банджото, са включени по вълнуващ начин в музикалните импровизации.

10 неща, които Бразилия прави по-добре от всички останали

Щедър обяд

Като наследство от средиземноморските земи, които водят в Бразилия преселници от Португалия, Италия и Испания, обядът е вечеря. И то една голяма вечеря. Бразилските порции могат да бъдат огромни. Няма да е недоразумение, ако сервитьорът Ви донесе два пъти повече храна, отколкото сте поръчали. Препоръчва се закуската да е лека, тъй като ще получите много повече от планираното за обяд.

Хората в Бразилия не погребват кухнята си в огнени сосове, които убиват вкуса.

Предпочитат ароматните подправки. Специализирани са в приготвянето на тънки ленти от говеждо месо и други месни изкушения, сервирани с ориз, боб и пържени банани, полeти с бира или сода с гуарана.

10 неща, които Бразилия прави по-добре от всички останали

Безкраен празник

Често се твърди, че ако бразилците можеха да обърнат креативността и вдъхновението, с които се впускат в годишния си карнавал, в икономически ползи, то страната нямаше да има равна. Празниците са приоритет за бразилците, независимо дали става дума за колосални събития или за барбекю в задния им двор. Те ежегодно подаряват на света две от най-големите партита – Карнавала и посрещането на Нова година.  Около 2 милиона души изпълват плажовете на Рио, за да гледат грандиозните фойерверки. Това не са 10- или 15-минутни формални залпове, а продължителен спектакъл на огнена мощ. И купонът не спира дотук. Многообразието от регионални тържества, голямата подкрепа за изкуствата и изобилието от религиозни поводи правят от календара в Бразилия един безкраен празник.

10 неща, които Бразилия прави по-добре от всички останали

Красота за милиони

В страна с много плажове и малко задръжки не е изненадващо, че грижата за красотата е на почит. И не само – превърната е в доходоносен бизнес. През 2014 г. Бразилия изпревари САЩ като най-добрата страна за някои специфични пластични операции, според Международното дружество по естетична пластична хирургия. Бразилските пластични хирурзи са направили повече от 160 000 операции на клепачи, над 500 000 уголемявания на гърди, 130 000 коремни корекции, 380 000 поправки по лицето.

В Бразилия се правят почти 13% от пластичните операции в целия свят.

Бразилските пластични хирурзи вярват, че работата им поправя не само външния вид, а емоционалното и духовно състояние на пациентите. Затова има специална програма с безплатни или драстично намалени услуги за бедни и социално слаби. Прилагат я десетки държавни болници в Рио. Бразилците говорят свободно за своите процедури и препоръчват лекари на приятелите си. Комбинацията от високо качество и ниски цени привлича медицински туристи от цял свят.

10 неща, които Бразилия прави по-добре от всички останали

Кои са другите 5 неща, които Бразилия прави по-добре от други държави? Вижте на следващата страница!

Показана е 1 от 2 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg