Как да окажем първа помощ на човек в диабетна кома

0

Диабет… Тази дума се среща често в нашето ежедневие. Но какво знаят хората, които не са свързани с това заболяване?

По данни на Българската Асоциация Диабет (БАД) към днешна дата има близо 600 000 българи, диагностицирани с това заболяване и още 300 000, които не знаят, че са болни. Това означава, че всеки 10 българин е болен. Стряскащ брой на глава на населението, нали? Ние редовно срещаме в ежедневието си хора, болни от диабет. Без изобщо да подозираме за това. Защо трябва да знаем? Защото човекът на улицата, в магазина, в мола, в училището може да изпадне в диабетна кома и да не успеем да спасим живота му!

Диабетът е четвъртата водеща причина за смърт в световен мащаб.

Всяка година над 8000 българи умират от диабет.

Но ако се направи статистика за броя на смъртните случаи от последиците от диабета като сърдечно съдови заболявания, бъбречни, неврологични и пр. нивото на смъртността  ще е наистина стряскащо .

пийте тази отвара при диабет вместо лекарстваЗа нормални стойности на кръвната захар приемаме тези между 4 и 6ммол/л. Кръвната захар може да се повиши след хранене и стойности от 7.7 ммол/л. пак се считат за нормални. Всеки здравноосигурен гражданин има право на 1 безплатен профилактичен преглед годишно при личния си лекар, като измерване на нивото на кръвна захар може да бъде включено при рискови фактори. На диагностицираните с диабет НЗОК отпуска определен брой лентички годишно за измерване на кръвна захар.  Задължително е болните от диабет всекидневно, дори и по няколко пъти на ден, да следят нивата си кръвна захар, защото те се менят с часове. Прекалено ниски и прекалено високи нива на кръвна захар за смъртоносни.

Хипогликемия и хипогликемична кома

Това са стойностите под 3,6 ммол/л. Проявява се при повече инжектиран инсулин, не достатъчно калорична храна, забавено във времето хранене, усилено физическо натоварване, и др.

Първите признаци са :pisalka-insulin

 • Замаяност
 • Объркване
 • Усещане за слабост
 • Внезапно изпотяване
 • Главоболие
 • Раздразнителност
 • Замъглено или двойно виждане
 • Треперене на пръстите на ръцете

Задължително е при първи симптоми на хипогликемия да се осигури бърз прием на въглехидрати чрез храна или напитки. Подходящи са захар – пакетче от близкото кафене или бучка захар, бонбони – както обикновени в хартийка, така и шоколадови, не натурален шоколад, сухи пасти, торти, мед. От напитките може разтворена захар във вода, сладък плодов сок, сок от компот и пр. Трябва да имаме предвид, че кръвната захар може да продължи да пада. Мозъкът на диабетика вече започва да се уврежда от това и неговото поведение може да е напълно неадекватно – да не осъзнава какво точно се случва около него, да му се доспива, да не вижда добре, ръцете му да треперят. Затова е важно, ако забележим човек с подобни симптом и все още е в съзнание и адекватен да го питаме конкретно дали има диабет. Защото състоянието му може да се влоши буквално за минути. Ако кръвната захар спадне под 2,2 ммол/л това води до мозъчна смърт. Без съмнение много диабетици са починали в съня си, когато кръвната им захар е била ниска и не са приели въглехидрати. Затова колкото и странно да звучи – един бонбон, една бучка захар могат да спасят човешки живот.

Диабетна кеацидоза и диабетна кома

Представлява тежко усложнение на организма, при което глюкозата не може да постъпва в клетките и да се използва за енергия. Организмът гладува и разгражда мастните си депа. Това води до натрупване на токсични киселини в кръвта – кетони. Клиничните прояви на диабетната кеацидоза се развиват бързо – понякога в рамките на 24 часа. Може да е причинена от прекалено калорична храна, непланирано извънредно хранене, пропусната доза инсулин, покой и неизразходване на физическа енергия, стрес, инфекция и пр.

Първите признаци са:инсулин, диабет

 • Много силна жажда
 • Често уриниране
 • Гадене и повръщане
 • Болки в корема
 • Характерен ацетонов дъх на гнили плодове 
 • Недостиг на въздух

Състоянието може да се диагностицира лесно и вкъщи с лентички за кръвна захар. Ако е трайно над 16.7 ммол/л. въпреки по-високите нива на инсулин и не спада или са налице някои от тези симптоми според преценка на личния лекар или медиците от спешна помощ диабетикът се нуждае от болнично лечение. Там ще получи перорално или ще му бъдат влети венозно течности, които да заменят загубените при прекаленото уриниране. Освен това влетите течности ще спомогнат за разреждане на глюкозата и намаляване на концентрацията й в кръвта. Ще бъдат влети електролитни разтвори с калций, калий и натрий. Ще се проследи стриктно инсулиновата терапия.

Ако не се окаже навременна медицинска помощ диабетната кетоацидоза може да причини шок, диабетна кома и смърт.

Как да помогнем при диабетна кома и диабетна киацидоза?

Трябва да се има предвид, че много хора не знаят за развития диабет дори с години. Когато високата над 7 ммол/л. кръвна захар циркулира в организма тя причинява щети на вътрешните органи, нервната система и мозъка. Много често диабет се открива едва при постъпили усложнения от кеацидоза и тогава директно се започва терапия с инсулин под инжекционна форма. Затова, ако забележим някои от посочените симптоми следва да потърси лекарска помощ. Ацетоновият дъх е особено ясен индикатор. Запомнете, в такъв случай е нужно спешно болнично лечение.

Въпреки многото рецепти за справяне със захарния диабет е задължително всекидневно да се проследяват нивата на кръвна захар, за да не изпаднете в кома от прекалено ниска или прекалено висока кръвна захар.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

диабет, суровоядствоТой преодоля диабета без лекарства, само с тези храни

 

диабетТози странен плод убива ракови клетки и бори диабет

 

микс от тези две съставки лекува диабетИмате диабет? Пийте този микс от две съставки

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg