Сушенето на пране вкъщи води до коварни болести

5

Когато навън вали, или температурите са ниски, без да се замисляте внасяте сушилника с прането в някоя от стаите или коридора на дома Ви. Така си мислите, че ще гарантирате по-бързото им изсушаване, но… замислятее ли се за

вредата, която си причинявате от сушенето на пране вкъщи?

Asperigillus fumigatus, пране, сушене, болести

Asperigillus fumigatus

Доказано е, че сушенето на дрехите от пералнята в къщата или апартамента предизвиква много сериозни проблеми за здравето на цялото семейство. Учени от Великобритания предупреждават, че с влажното пране вкъщи позволяваме размножаването на редица опасни спори. Окачени по радиаторите или на сушилник близо до печка или камина мокрите дрехи вдигат с 1/3 влажността на въздуха в помещението. Точно тази влага се оказва най-добрата среда, в която могат да виреят опасни за здравето ни организми.

Става въпрос за опасните спори Asperigillus fumigatus. Те предизвикват коварното заболяване аспергилоза. Това е упорита гъбична инфекция, която е изключително опасна за дихателната ни система. Оплакванията започват с втрисане, кашлица и дори задух. Следват храчки, които могат да ескалират до секрети с кръв, отпадналост, загуба на тегло и висока температура. Самата аспергилоза преминава през затишие и след това рязко обостряне.

Asperigillus fumigatus, пране, сушене, болести

аспергилоза

В Националния център по аспергилоза в Манчестър всяка година отчитат скок на хора с това заболяване. От клиниката съветват прането в никакъв случай да не бъде сушено вкъщи, защото съдържащите се в дрехите над два литра вода, съчетани с омекотители, се изпаряват в стаите.

Asperigillus fumigatus, пране, сушене, болести

Asperigillus fumigatus полепват по алвеолите на белите дробове

Предпазени от аспергилите са единствено хората със силен имунитет. Тези, които са с по-слаба имунна система са най-уязвимите. Най-голям е рискът за астматиците, възрастните хора и малките деца. Заболяването аспергилозата е възможно да им причини фатални белодробни увреждания. Най-опасните месеци, когато плесента е особено „упорита“, са януари, февруари, август и септември. Препоръката на експертите е по възможност хората да сушат прането си на открито.

kihaneКихнахте ли? Наздраве! Вижте какво направихте!

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!5 коментара

  • КЕЛЧО на

   Мил човеко, нищо, че живеем в 21-ви век! Тази сушилня се купува с пари (най-евтината такава е около 500 лв.), отделно стои въпросът, че няма достатъчно
   жизнено пространство на 70 кв.м., трябва да я сложа на главата си!

 1. Smеlchaga на

  Ами майките и бабите ни като са нямали перални и сушилни? Прали са на ръка и са сушили дрехите на сезал в стаята, защо не сме получили тази гъбичка?

 2. Dilyana на

  Smelchaga, zashtoto sa prali drehite s domashen sapun, a ne s dneshnite himii… az lichno razvih alergiq kum prahovete, tocho zashtoto si pozvolqvah ot vreme na vreme da prostiram vkushti… sega samo kato se doblija do prah za prane i kiham… ne podcenqvaite statiqta i ne izpolzvaite omekotiteli!!!

Коментирай в Delo.bg