Ново признание за България! Първо място за хор „Космически гласове“ в световен конкурс

0

Ново признание за България! Страната ни спечели заслужено нова голяма награда, благодарение на хор „Космически гласове“ с главен художествен ръководител Ваня Монева, който грабна първото място в отворената категория на хоровия международен конкурс „Нека пеят народите“ на Евросъюза за радио и телевизия. За първи път конкурсът е проведен от Би Би Си в Лондон през 1961 г. като състезание за хорови състави от Великобритания, а впоследствие става международен. Германският град Мюнхен беше домакин на 44-то издание на музикалния форум. В музикалната надпревара взеха участие представители на 9 хорови състава от Дания, Австрия, Швеция, Латвия, Великобритания, България, Румъния, САЩ и домакинът Германия. Неговият финал бе излъчен пряко по всички радиостанции, които членуват в Еврорадио. У нас концертът, след който триумфираха представителките на България, беше излъчен по програма „Христо Ботев“.

Космически гласове, Ваня Монева, конкурс, първо място

Първата награда от Мюнхен е поредният заслужен подарък за българските „космически момичета“, които миналата година отбелязаха юбилей – 20 години от основаването на хора.

Веднага след победата диригентът Ваня Монева, която получи по-рано тази година приза „Музикант на годината“ заяви, че е изключително щастлива, тъй като за нея и хорът е било чест да са избрани сред много и все прекрасни хорове от целия свят и да победят на финала.

Космически гласове, Ваня Монева, конкурс, първо място

За Ваня Монева, която е основател на „Космически гласове“ в Мюнхен хорът ни се е отличавал с професионализъм, харизма и характер. И наистина, има ли нещо по-хубаво от това роден вокален женски хор да грабне за първи път първа награда в толкова престижен форум! Поглеждайки назад във времето роден музикален хоров състав не е триумфирал на престижен конкурс като „Нека пеят народите„. Ваня Монева си пожела с тази награда, която е и за България, хорът й „Космически гласове“ да е „добър пролазник“, за да може след него и други родни хорове да печелят подобни награди!

Специално интервю с диригента на хор „Космически гласове“ за delo.bg може да четете в статията Ваня Монева: Всеки артист е щастлив, виждайки радостта в очите на хората!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg