Кихнахте ли? Наздраве! Вижте какво направихте! (видео)

0

Кихането е нещо, което всеки от насе правил и приема за съвсем в реда на нещата. И точно поради тази причина е много лесно да се забрави, че по този начин се разпространяват доста голям брой от собствените ни микроби. За да разберем по-добре този процес, учените просто да го заснели. За своята цел те използвали модерните технологии, които им позволили възпроизвеждане на видео с много бавни темпове. В експеримента участвали двама „кихащи” и всеки един от тях го е направил почти 30 пъти. Изследователите открили, че чрез това действие, слюнката образува капчици, пълни с микроби, които излизат под формата на своеобразен „облак”.

kihane1

„Не всички капчици обаче са равномерно разпределени по размер, когато излизат от устата ни.” – казва д-р Лидия Буроаба, която е ръководител на изследването. Но защо тази тема е толкова важна, че й се посвещава толкова много време? Отговорът са всички заболявания, които се разпространяват по въздушно-капков пък, т.е. точно по този начин. Чрез кихане ние можем да заразим или да се заразим с  морбили, грип и дори с вируса на SARS.

Интересното е, че изследователите са открили, че капчиците от кихане могат да се транспортират на много по-далечно разстояние,  отколкото сме предполагали досега. Досега се е смятало, че разпространението им е било на не толкова голямо разстояние, а се оказало, че са в състояние да изминат въздушен път, равен на дължината на една голяма стая. От проведения експеримент става видно, че не само видимите за очите капки от кихане са в състояние да транспортират вируси, но също така и малките частици газ, които се намират във въздуха около нас.

Убедете се сами, какво точно представлява кихането, когато не закривате устата си. Препоръчваме Ви да не се храните, докато гледате споделеното с Вас видео! И следващия път, закрийте устата си, ако обикновено не го правите, защото сте непукисти!

643566.Vdieo-Sneeze-FragExpFluidLogoF from Newswise on Vime

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg