С тази тайна съставка ще блеснете с уникална содена питка за Бъдни вечер

0

Обредният хляб на Бъдни вечер по традиция е постен. И няма как да е иначе – последният ден от Коледните пости е 24 декември. Любима на поколения българи е содената питка в навечерието на Рождество. Сега ще се убедите, че хляб, омесен със сода, но без яйца и мляко е също толкова вкусен, колкото и тестеният кулинарен шедьовър с животински продукти.

Бъдни вечерБъдни вечер е! Ето кои са традициите на празника

 

Ето какво е нужно, за да се превърне традиционната содена питка в ароматна, мека и красива част от празничната трапеза в един от най-свещените дни от годината.

РЕЦЕПТА ЗА СОДЕНА ПИТКА

Необходими продукти:

2 ч.ч. брашно (може и пълнозърнесто)
1 ч.л. сода
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. бакпулвер (това е тайната съставка)
2 с.л. оцет
300 мл хладка вода
3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Включете фурната на горен и долен реотан и нагласете на 180 градуса. През това време пресейте брашното и другите сухи продукти през сито в тавичка. В друг съд разбъркайте останалите компоненти от рецептата. Постепенно ги смесвайте като може да използвате миксер с приставки за тесто. Щом стане трудно разбиването с уреда, продължете на ръка да месите тестото, докато стане гладка топка тесто. При необходимост поръсете с още брашно. Това е и най-удобният момент да пъхнете паричката, предварително измита и увита в алуминиево фолио.

Кръгла тавичка – около 28 см в диаметър, намазнете с няколко капки зехтин. Разстелете с ръце тестото като съблюдавате слоят да е сравнително равен. Оставете малка част от тестото за украса (по желание). Надупчете с вилица по ваш вкус питката. Намажете с четка цялата питка със зехтин и печете в средата на фурната около 45 минути.

Готовата содена питка има златист цвят. Извадете я, покрийте я с кухненска текстилна кърпа и я поръсете с вода. Така ще се задуши, а коричката леко ще омекне. Да ви е вкусно!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg