Бъдни вечер е! Ето кои са традициите на празника

0

Миряните по света отбелязват Бъдни вечер. Празникът е изцяло семеен, всички от фамилията се събират край трапезата в очакване на Рождество.

Бъдни вечер е посветен на огнището в дома, но и на покойните ни предци, които винаги ще останат част от семейството.

Бъдни вечер поставя началото на честването, което възславя рождението на Божия син.

В различни краища на страната този ден е познат още като „Детешка Коледа, „Малка Коледа, „Крачун, „Суха Коледа“, „Мали Божич“.

На празничната трапеза има задължително постна пита, позната като „Богова пита“, „Боговица“, „вечерник“, „Божичник“. Обредният хляб е замесен с „мълчана вода“ от младата булка в дома или момата с брашно, три пъти пресято. Върху тестото се оформят фигури на домашни животни, за да е плодородна годината. За коледарите момата приготвя и кравай. Нечетен брой трябва да са ястията на празничната трапеза. Сред тях са сарми, жито, тиквеник, пълнени чушки с боб или ориз, леща, ошав, ядки. Колкото по-голям е нечетният брой, толкова по-богата ще бъде идната година.

С тамян най-възрастният от семейството мъж прекадява трапезата и всички помещения в дома, срещу зли духове. Пак най-възрастният човек в семейството разчупва питата с парата, а първото парче се оставя пред кандилото с иконата на Бог, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството.

У когото е паричката от питата, ще се радва на най-голям късмет догодина. Не се става от трапезата по време на цялата вечеря, а масата се остава неприбрана. Вярва се, че духовете на покойниците от дома също ще вечерят през нощта и ще се погрижат за благополучието на живите си сродници.

Пепелта от бъдника в огнището се посипва върху лозята и нивите, за да е плодородна годината. Пепелта е лековита и за някои заболявания.

Старите българи са оставяли бъдника да гори цяла нощ на 24 срещу 25 декември. Така се помага за раждането на новия Бог, на новото слънце. Този обред днес се символизира от елхата със запалените свещи. Златно, жълто и червено са основните цветове на украсата в дома.

С Бъдни вечер приключват и 40-дневните Рождественски пости.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg