Лари Уингет: Не се превръщайте в най-добрия приятел на детето си, бъдете родителят, с когото може да разговаря

0

Наричат Лари Уингет питбул по личностно развитие. Неговата книга „Спри да хленчиш. Размърдай задника си“ освен всичко е и ускорен курс по родителство. Ето част от списъка с безценни съвети как да бъдем горди и щастливи родители на добри деца.

===> В никакъв случай не ставайте най-добрият приятел на детето си. Бъдете родителят, с когото то може да разговаря. Оставете своите наследници сами да избират приятелския си кръг. Не изисквайте на всяка цена от децата си да ви изберат за свои най-добри приятели.

===> Научете своите наследници да могат да оперират с пари – как да ги харчат, пестят, инвестират, спестяват, подаряват.

===> Не си позволявайте да ги лъжете, но не позволявайте и те да ви лъжат.

===> Сядайте с децата си на пода, ако са малки. Така ще може да общуване свободно на тяхното равнище.

родителите са безотговорниЛатвийският д-р Хаус: Повечето родители са безотговорни, защото не са щастливи

 

===> Прегръщайте ги повече, отколкото да им мърморите.

===> Научете ги на стойностните житейски неща – любов, любезност, състрадание, прошка, благотворителност, честност, уважение, как да се забавляват и как да бъдат отговорни.

===> По-малко им разказвайте, повече питайте.

===> Дори и да се смятат за пораснали, показвайте своята привързаност към тях.

децатаСветлана Ройз: Някои думи на родителите към децата са като „черна магия“

 

===> Децата ви имат нужда повече от любов, отколкото от предмети.

===> Изслушвайте ги.

===> Не си позволявайте да моделирате като пластилин личността им. За да развият своята уникалност, просто ги окуражавайте. Оставете ги да бъдат каквито искат, а не да покрият вашите амбиции, за да бъдат каквито искате вие.

===> Оставяйте ги да грешат и да изстрадат последиците от тези грешки. Не се престаравайте със закрилата над децата си, житейските уроци се крият в последствията от грешките им.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg