Искате да отслабнете? Спрете кафето! Ето още 6 факта за него, които е важно да знаете

0

Има много причини да спрете кафето – повишава киселинността в организма, предизвиква ни да посегнем към цигара (особено, ако сме в период на отказването на този вреден навик), подува корема с газове (ако не е прясно смляно и с добавки) и др. Но знаете ли, че

кофеинът в кафето изостря апетита ни за сладко!

Това установиха учени от Корнелския университет. Те съветват да преустановим употребата на кафе, ако искаме да отслабнем или спазваме някакъв хранителен режим, за да влезем във форма.

утайката от кафе

Разработката е на проф. Робин Дандо от учебното заведение и неговия екип. Според проф. Дандо, освен че стимулира бодростта ни,

чаша кафе притъпява усещането ни за сладко.

Това пък от своя страна ни прави твърде лакоми за храни, които съдържат захар, което неминуемо се отразява на талията ни.

енергийна напиткаЗабравете кафето, ето я най-добрата природна енергийна напитка за след сън (готова е за 30 сек)

В изследването си учените са доказали, че

мъжете и жените, които са намалили с 1/5 усещането си за сладко, прибавят с 1 ч.л. повече захар в своето дневно хранене.

ползи от пиене на кафето107 доброволци са взели участие в експеримента на проф. Дандо и останалите учени. Всички те били разделени на две групи. На едната било сервирано безкофеиново кафе, а на другата – силнокофеиново кафе. В чашите и на двете контролни групи имало идентично количество захар.

Тези, които пили кафето с кофеин го възприели като безвкусно и заявили, че не им е сладко.

Знаете ли, че философът Волтер е пиел всекидневно по 10 чаши кафе? Доживял е до 83-годишна възраст. Гениалният композитор Лудвиг Ван Бетховен пък си е приготвял кафе от по 60 зърна. Това са само два исторически факта, които доказват, че зависимостта от черната напитка не е толкова коварна, колкото се твърди. Ето 6 причини в подкрепа на пиенето на кафе.

Вдига кръвното налягане

Кафето ускорява човешкия пулс, а с чаша кафе можем да преодолеем ниското кръвно налягане – хипотонията.

Вдига кръвното налягане Кафето ускорява човешкия пулс, а чаша кафе можем да преодолеем ниското кръвно налягане - хипотонията.

Облекчава главоболието

Имате главоболие? Кофеинът в кафето със сигурност ще облекчи неприятното усещане! Знаете ли, че повечето аналгетици съдържат и кофеин? Той увеличава ефективността на основното лекарствено вещество с 40 на сто.

Подобрява паметта

Доказано е, че кафето подобрява краткосрочната ни памет, където се съхранява първоначално информацията, която възприемаме. Това от своя страна води до ръст на производителността и подобряване на настроението ни.

ползи от пиене на кафето

Укрепва имунитета

Три чаши кафе дневно редуцират значително опасността от внезапна смърт, категорични са учените. Те доказали, че кафето изменя имунната система, подобрява дейността на сърцето, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Важно е кафето да е прясно смляно и без химически добавки.

Намалява стреса и депресията

Знаете ли, че само една чаша кафе или дори ароматът на кафе провокира развитието на серотонин и допамин в организма? Тези невротрансмитери ни помагат да се ​​отървем от стреса и ни дават кураж в ситуация на стрес. Кофеинът пък е водещ външен фактор за активността на централната нервна система, чието стимулиране с кофеин от кафе (не и от шоколад, чай или други напитки) ни пази от депресия.

ползи от пиене на кафето

Увеличава мозъчната активност

Подсладено със захар кафе може да Ви направи малък Айнщайн за кратко. Причината – комбинацията от глюкоза и кофеин активира конкретната мозъчна област. Не пийте обаче кафе на гладно – освежаващата иначе напитка ще Ви подейства точно обратно и ще Ви направи лениви.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg