Отблясъци – 9 март

0

Честит международен ден на DJ-я! Празнува се от 2002 г., макар, че за тях всеки ден е „Минчо Празников“ и развъртат грамофони. Наздраве с Кооп-Кола на най-любимия ми ДиДжей и рапър олдскулец Васко Громков а.к.а DJ VaGro. Ок, няма да критикувам днешната изтрещяла електронна и хаус музика, но ако Кърт Кобейн беше жив щеше да застреля първо Диджеите.

На 9 март 1074 г. не много арт Папа Григорий VII отлъчва от църквата всичко що де има женени свещеници с редовен полов живот, с което със сигурност започва да се изпедепства католическата църква, нали?

На 9 март 1230 г. българският цар Иван Асен II с великите си войни при Клокотница разбива войските на епирския деспот Теодор Комнин, който завалийката без малко да стане Василевс. Пленен е барабар със семейство, слуги и висши държавни лица и са откарани в Търново, където „нещо му влязло в очите“ и ослепял като възмездие заради участието си в заговор срещу българския цар. Владенията му заслужено били присъединени към българската държава. На вниманието на историята – Цар Иван Асен II проявил милост към ромейските войничета и ги пуснал на свобода. В църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново можем да видим с очите си как този велик 9 март е ознаменуван с възпоменателен надпис, изсечен на колона:

„…и разбих гръцката войска, а самия цар кир Тодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и арбанашка и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград и самия този град, владееха фръзите, но и те се покоряваха под ръката на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха дните си…“

Днес на празника на Диджеите, некой БеГе рапер да вземе да го забие този диск на някой друг патриотичен бит! Громков, бате, ти си!

Машина на времето

Николай Коперник

На 9 март 1497 г. Николай Коперник прави и описва първите си астрономически наблюдения, благодарение, на които заключава, че Слънцето се намира в центъра, а Земята и другите планети обикалят като гламави по концентрични кръгови орбити около него. В тази епоха на Светата инквизиция и е било доста трудно да отключи съзнанието си, за такива глупости, че аджиба съществуват и други слънца. Коперник редовно си плюе в пазвата да не му е уроки за да не „приключи състезанието“ заради твърденията си, че другите звезди са далечни слънца, като печалния Джордано Бруно – изгорен жив на клада в Рим.

На 9 март 1831 г. в Алжир е създаден доста попрехваления Френският Чуждестранен легион, ама по темата другия път.

На 9 март 1923 г. за трети път инсулт треска червения вожд Ленин и той финишира безмълвно прикован на легло и с празен поглед на бебе. Свален е от всички официални постове за да заеме скоро руската версия на „Музея на Мадам Тюсо“ в съветския мавзолей по заповед на Сталин.

На 9 март през 1933 г. българските комунисти с имидж на гангста рапъри Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев са арестувани и обвинени за подпалването на Райхстага.

Машина на времето

Сталин

На 9 март през 1953 г. инцидент и паника стават причина за гибелта на близо 100 човека по време на погребалната церемония на Йосиф Сталин, който като за последно да пийне кръвчица преди да се пресели в ония свят.

На 9 март 1959 г. „камон Барби, летц‘го парти“, дефилира по пластмаса за първи път на панаир за играчки в САЩ. Днес хиляди пораснали момиченца по света и у нас все по-лесно с приложенията на смартфона си и не до там успешно фотошопират снимките си, за да приличат на Барби.

Започнахме с весели скречове и закачки, но няма как да подминем свели глава пред датата 9 март 1985 г., която е черна за България. Извършен е атентатът на гара Буново. Бомба е поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София. В атентата загиват 12 годишният Георги Цветанов, 13-годишният Стефан Атанасов, 40-годишният Емил Георгиев, 63-годишният Николай Генков и 64-годишната Райна Бозукова. Сред жертвите са глухонеми дечица. Тежко ранени са десетки сред, които и деца.

Зверството е извършено от протурски терористи, български граждани, членове на нелегалната организация Турско национално-освободително движение в България (ТНОДБ). На 25 април 1988 г. са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата: Емин Мехмедали, Абдула Чакър и Саафет Реджеб. Извергите са екзекутирани и кремирани. Първите изброени са били агенти на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. Осъденият за сътрудничество на 6 години затвор – Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), който е брат на Емин Мехмедали, лежи само 2 г., защото ВНИМАНИЕ – амнистиран е от Желю Желев и е освободен. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС за Бургас. Извод ли – не! Калашник – да!

Догодина до Амина в delo.bg ще направя каламбури с датата 9 март 1454 г. когато се ражда много любопитния италиански мореплавател Америго Веспучи, чието име се сещате кои континенти носят и с 9 март 1997 г. когато се наигра рапъра The Notorious B.I.G.

И завършваме днешните отблясъци наистина много тъжно – свеждаме глава и изпращаме от този свят Сър Джордж Мартин. Спокойно, фенове на „Игра на тронове“, не е починал авторът на мега бавно развиващо сюжета си фентъзи, а продуцента на Бийтълс – за нас бийтълс маниаците, Джордж Мартин беше петият бръмбар. Поклон!

Не 90 години, а 190 години трябва да живеят такива музикални гении!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg