Отблясъци – 8 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

8 юли

Едно слънчево зайче на историята се кълне в календарчето си, че точно на 8 юли 52 г. пр.н.е. на река Сена е основан Париж. Днес 2016 г. по преброяване на населението парижаните удрят около  два милиона и половина жители с адресна регистрация, е не може всички да са около Айфеловата кула. Поразрових се в стари вестници и се оказа, че почти цял Париж скочил навремето срещу тази кичозна купчина ръждясващо желязо, минаваща за кула, а днес е най-разпознавателният символ.

Vasco da Gama, Васку да Гама, отблясъци8 юли 1497 г. Вашку да Гама (но не от село Рупча) вдига котва от Лисабон и както би казал всеки футболист – „дава всичко от себе си“ за търсенето и съответно намирането  най-после на морски път от Европа за Индия. Накратко въпреки успешните плавания и открития на бате Вашку в крайна сметка му подхвърлят една пожизнена пенсийка и след това „за очи“ му дават и една вехта графска титла, но нищо от това не изтрива яда от обидата, че е отстранен за много години от плаване на кораби и от всяка друга държавна дейност.

Сещат се чак през 1524 г. че Вашку (на илюстрацията) е супер пич със заслугите си и го назначават за вицекрал на Индия, а добре е нали – на Индия, „а без ич“?! Мега тъпото е, че таман да се порадва и умира от малария същата 1524 година, точно когато му признават приноса с титлата и властта на вицекрал. Дано му е утеха на великият Вашку да Гама, че поне в наши дни в негова чест е кръстен и един кратер на Луната.

На 8 юли 1709 г.  руският цар Петър I от раз слага край на шведската военна мощ в Европа и съответно на шведската хегемония. Това става исторически отблясък по време на битката при Полтава като разгромява унизително шведския крал Карл XII. Историята мълчи дали великия руски цар се е възползвал от „шведска тройка“ след като е гулял на „шведска маса“.

8 юли 1777 г. е точната дата за протокола, когато американският щат Върмонт става първият в историята, който отменя категорично робството и не стига това ами дори и дава правото на всички негри (само на мъжете де) да гласуват. А нарицателното „негри“ става доста обидно, но няма проблем ако черни си викат „негро“ помежду си.

На 8 юли 1925 г. Ралф Самуелсън, явно се „чуди по цял ден какво да прави“ и от толкова свободия измисля да направи първият в историята ски скок… но като се приземи за по-сигурно във вода.

Георги Димитров, ОтблясъциНа 8 юли 1947 г. вождът Георги Димитров допушва пурата си от вечерта колебаейки се между „да“ и „не“ също от снощи, но тръска за последно нервно в пепелника и отсича, че България категорично отказва от американците, които толкова подло бомбардираха София и България в края на войната, финансовата им помощ по Плана Маршал за възстановяване на Европа, от която вече са се възползвали 16 западноевропейски страни. Не знам… защо не им прибра „гущерите“ пък пак да си слуша Сталин – „и тако и вако“ мод!? По-късно другарят Тодор Живков ще е цар на „ва банка“!

На 8 юли 1963 г. САЩ налагат империалистическото си нагло финансово и икономическо ембарго на Куба.

На 8 юли 1990 г. футболният национален отбор на Германия печели финала срещу Аржентина на Световното по футбол в Италия. Грам не ме интересува футболът, но за протокола на историческите отблясъци – на същата дата, но през 2014 г. Германия разгромява със 7:1 Бразилия на полуфинала на Световното първенство по футбол в Бразилия. Яко, нали!?

8 юли е Световен ден за борба с алергиите. Решено е да се отБЕЛЯзва от 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания и превенцията им. Всичко това е много добре, но им предлагам и лозунг:

„Хора, не слагайте битовата химия и друга имитационна рекламирана ви храна в хладилниците си!

Според мен основна вина за чудовищните алергии има отровително-вкусовата промишленост и липсата на контрол и корупция в общественото хранене!

8 юли, честит рожден ден на Андрю Флечър от Depeche Mode! И все така да яхват „новата вълна“!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg