Растителни масла срещу слънчево изгаряне – за или против

0

През последните години натуралната козметика стана хит. Благодарение на изобилната информация в интернет хората все повече прибягват до естествените съставки. Някои директно се запалиха сами да си разбъркват смеси в домашни условия. Химикалите, които се съдържат в повечето мазила, действително са опасни и вредни за кожата.

И понеже лятото тече с пълна сила, темата за това какви слънцезащитни продукти да използваме, е повече от актуална. SPF факторът измерва числено

степента на защита от слънчево изгаряне,

която е строго индивидуална. Ако нормално кожата Ви започва да изгаря за 20 минути, SPF 15 ще предотврати зачервяване съответно 15 пъти, тоест около пет часа, поне теоретично. Слънчевата радиация е няколко вида:

UVA лъчите са с по-голяма дължина на вълната и са причината за състаряване на кожата, но пък те са основата на придобития тен;

UVB лъчите са по-къси вълни и са виновниците да изгаряме.

крем против слънчево изгаряне

И двата вида лъчи причиняват рак на кожата. Ето защо, ако ще използвате препарат срещу слънчево изгаряне, освен номера на фактора, вижте дали защитата е широкоспектърна.

Една от основните съставки на химическите слънцезащитни продукти е оксибензон. Именно той осигурява добрата абсорбция на останалите вещества. Изложен на директна слънчева светлина, оксибензонът може да причини алергична реакция, да въздейства върху хормоните и дори да предизвика срив на ендокринната система. Другите консерванти също не са безобидни, някои от тях са толкова токсични, че могат с времето да причинят безплодие, дори рак. Да не говорим за парабените, за които толкова се шуми напоследък – изключително токсични за околната среда.

крем против слънчево изгаряне

Ето защо много хора търсят и намират алтернативна защита в растителните масла срещу слънчево изгаряне. Действително, някои растителни масла – жожоба, авокадо, карите – съдържат естествен UV фактор (2-4), но той е твърде незначителен за адекватна защита.

Маслата, които са тотален хит за плажа, са тези от семена на малина и морков. Няма женско телевизионно предаване у нас, в което вече да не е бил канен специалист да разяснява ползата от тях при излагане на слънце. Дали обаче наистина е така?

Маслото от малинови семки срещу слънчево изгаряне

има хидратиращо и омекотяващо действие, приятен златист цвят и лек плодов аромат. Богато е на витамини Е, С и А, а съдържанието на омега-3 и омега-6 мастни киселини е 83%. Противовъзпалителните му свойства са безспорни, помага при екзема, псориазис, акне. Омега киселините го правят силен антиоксидант, идеален борец срещу стареенето.

Маслото от семена на морков е не по-малко полезно за кожата заради изобилстващите в него витамин А и каротен.

крем против слънчево изгарянеИзточници в интернет дават на маслото от малина SPF 28-40, а на това от морков – 30-40. Истината всъщност е, че няма научни потвърждения за това. Посочено е някакво проучване в Индия на слънцезащитен продукт. В него, заедно с ДРУГИ съставки, е присъствало и маслото от морков, където се е установил горепосоченият висок фактор. А според специалисти по ароматерапия, етеричните масла нямат почти никакъв SPF или ако някои имат, той е незначителен. По същия начин е доста неясна защитата, която може да осигури на кожата маслото от малина.

В крайна сметка, нищо не пречи да опитате. Спокойно бихте могли да добавите въпросните масла към закупен и внимателно проучен за състава продукт. Чудесен коктейл за след слънце е да добавите и други растителни масла – невен, авокадо, жожоба, сусам. С тях кожата става изключително мека.

Моят опит се оказа неуспешен, изгорях.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

слънце, плаж, слънцезащитно маслоUV-лъчите увреждат кожата часове след солариум или излагане на слънце

 

домашна козметика за лицеКремовете против бръчки са с обратен ефект

 

сепаре на плажаСепаре на плажа! Къде тази гледка по света е съвсем нормална?

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg