Отблясъци – 4 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно гледаме слънчевите зайчета на историята

4 юни

На 4 юни 1783 г. явно братята Монголфие си нямали друга работа и дали на света возенето на балон с горещ въздух официално след своя демонстрация (на заглавната снимка). Едни отблясъци на историята разказват, че тогава повечето хорица са реагирали, както повече днес, когато гледат клипове с дивотиите на лудите глави от „Джакас“? Братята нарекли самовлюбено изобретението си „Монголфиер“ и изпреварили доста с хвалбите си балона напълнен с водород от физика Жак Александър Сезар Шарл. Шарл го създава по същото време и го нарича „Шарлиер“, а, каква изненада за името. И въпреки, че е втори за протокола, именно неговите „Шарлиери“ водят до голям напредък въздухоплаването.

На 4 юни 1880 г. Народното събрание на Княжество България приема закон, с който се създава националната валута със звучното име Лев. С курс за деня както следва 1 лев = 100 стотинки = 1 френски франк. Честит ни Лев! Днес погледнете лева на съвременната банкнота от 20 лв., станете си от очите и вижте как Лева от Лъвов мост е прободен във врата с кол. Ще намерите и други „вуду колове“ на изображението на родния ни парламент. В тази връзка, на фона на тъпите вече родни и световни шегички за „ИлЮменати“, вижте как на банкнотата ни от 100 лева (да, лъва) право в сърцето е прободен с копие „Щастливеца“ Алеко Константинов! Кой ги прави тези „кОнсперации“ ли – точно тези, за които смятате, че не съществуват. И само при споменаването, се хилите като стандартен селски идиот. Не ме гледайте „като бебе в лампа“, а веднага си погледнете левовете в джоба!

лев, Отблясъци

На 4 юни 1896 г.Хенри Форд извършва тестово шофиране на първия си модел автомобил по улиците на Детройт. Ярки исторически отблясъци свидетелстват, че още тогава Форд оставил послание, което днес се припокрива със следните думи:

„Високата скорост не е секси и не ви го увеличава в сантиметри!“

На 4 юни 1911 г. в Аляска (да, вече собственост на САЩ) са открити големи залежи от злато. Гледайте „документалния“ филм на гениалния Чарли Чаплин „Треска за злато“, за да се потопите по-хубаво в епохата!

На 4 юни 1917 г. американският университетът „КълЪмбия“ започва да връчва престижните награди „Пулицър“ за върхови постижения в литературата, журналистиката, музиката и драмата. Е, Дай Боже Пулицър още приживе на всеки заслужил талант.

На 4 юни 1996 г. след 53-годишно прекъсване, любимият футболен отбор на тате – ПФК Славия печели родното първенство и славистите вдигат високо Купата на България.

Славия, Отблясъци

На 4 юни 1998 г. Конституционният съд на България публикува решение, с което обявява за противоконституционен „Законът за обявяване в държавна собственост на имуществото на царете Фердинанд I и Борис III и техните наследници“… Ех, дедо Мони, ти, „господарю на мълчанието“, не си мисли, че като си нонстоп по църквите ще има Господ, който да ти прости греховете към България.

На 4 юни, честит рожден на многодетната холивудска майка, екшън героиня и мой набор Анджелина Джоли! Да илядите с Брат Пит и дечурлигата!

Анджелина Джоли

На 4 юни 1798 г. една патка спира завинаги на лети и тя е на Джакомо Казанова – известния италиански авантюрист, писател и прословут лИбовник.

4 юни, според ООН е Международен ден за защита на децата – жертви на агресия. Не знам, колко ще е банално или скандално, но чувството ми за хумор напира с поздрав на българската музикално инструментална рок група „Контрол“ с хита им от 90-те – „Бий хлапето“!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg