Отблясъци – 4 април

0

„Отблясъци“ е рубрика на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

На 4 април 1818 г. конгресът на САЩ приема официално облика на националния флаг, което има 13 бели и червени линии и по една звезда за всеки щат (в случая тогава 20 звездички).

На 4 април 1850 г. жителите на Лос Анджелис спират да се обиждат на „селянджъри“, защото е обявен вече за град.

Сузана Салтер

Сузана Салтер (на 27 и на 94 години)

На 4 април 1887 г. в град Аргония, щата Канзас, става нещо нечувано, а именно леля Сузана Салтер става първата в света жена, избрана за кмет.

На 4 април 1945 г. се вижда краят на безумието, номерирано като Втората световна война и великата червена съветската армия освобождава Унгария. И тук си задавам въпроса, дали до днес някой духовит унгарец родом дали от Буда или от Пеща се сетил да се пошегува и да препише на някоя тяхна историческа личност слогъна: „Който ни освободи, той ще ни пороби“. И последна вметка – Плевналиев извини ле се, че цитира точно тези измислени думи в българския парламент, като ги сложи в кавички и ги преписа на Левски? Някой чу ли го да се извинява? Припомням академично точно за историята думите „Който ни освободи, той ще ни и зароби“, не са на Васил Левски, те тръгнаха от сайт, който официално предупреждава, че си прави шеги и измисля исторически факти. „Извини се, бе!“, и пак – „Извини се, бе!“

На 4 април 1949 г. над Вашингтон са надвиснали тъмни грамотевични облаци и се готви да запляска град, когато е подписан договор за създаване на военната организация НАТО. В сговорната дружина, която се готви планина да повдига влизат 10 западноевропейски държави плюс баш тартора САЩ и вечно подиграваната от американците Канада.

На 4 април 1960 г. припомняме един любопитен исторически отблясък за киноманите и ценителите кино изкуството по време на 32-та церемония по връчване на наградите Оскар – филмът „Бен-Хур” отнася „като куцо пиле домат“ точно 11 златни статуетки и разбира се задължителното „надява като миньор кални ботуши за нощна смяна“ много „завист много злоба“.

мартин лутър кинг

Мартин Лутър Кинг

На 4 април 1968 г. едно смело „черно сърце“ борещо се до последно за равни права на цветнокожите в САЩ спира да тупти завинаги. Мартин Лутър Кинг е убит в мотел в Мемфис, Тенеси. Днес там имам приятели, които разбира се записаха на така наречените „студентски бригади за САЩ“ и останаха и се изпожениха там, та точно в Тенеси имам приятели, които ми разказват, че и в днешно време нищо не се е променило – кметовете на градчетата са си членове на ККК – ку клус клан, на негрите си им казват „негри“ без да им пука, че тази дума е обидна и забранена, на шерифите телефоните им звънят с „фак обама – фак-фак-фак обама“ или с кратки думи расизма си е в разцвет, но вие си вярвайте на филми и новини!

На 4 април 1981 г. първият секретар на ЦК на БКП другарят Тодор Живков е избран единодушно, е как иначе, едновременно и за генерален секретар на ЦК на БКП и май от тогава му лепват готиния прякор „Първият в държавата“.

На 4 април 1984 г. Роналд Рейгън се гледа в огледалото от ранна сутрин и репетира речта си. Да, бившият второкласен холивудски актьор и познато лице от стотици реклами, но по стечение на доста щастливи случайности и превратности на съдбата вече президент на САЩ призовава от високата си трибуна за международна забрана за използване на химическо оръжие. И до днес май си е „глас в пустиня“.

Роналд Рейгън

Роналд Рейгън

На 4 април 1991 г. след като не пали трабанта пред панелката, Соломонката Паси хваща двойката и основава „Атлантическия клуб“ за България и логично се самопредлага за председател. Колко му се смяха в парламента тогава като им говореше и лобираше за НАТО и европейските ценности, нашият се напъна, ака, плака и успя, а сега само ние плачем и днес не ни се смее.

На 4 април 2000 г., но повече щеше да му отива „1 април“ бившият така наречен „български цар“ Симеон Борисов Фердинандов пристига в България и обявява, че ще остане в страната, след като вече е спечелил сърцата на българите с клетвеното си изявление при Кеворк Кеворкян, че няма да си търси нищо от земите си и ще помага на България. Да, бъдещият “господар на мълчанието“ дедо Мони първо спечели сърцата на милиони българи и после ги изтръгна за има нЕма 800 дни.

4 април 2004 г. е траурен ден за цяла България, автобус пада в 40-метров каньон в река Лим, при което загиват 12 дечица от град Свищов. Мир на душите им и вечни съболезнования на страдащите им до днес близки!

4 април – психолозите по света и у нас отбелязват професионалния си празник. Честит празник и МИСЛЕТЕ ПОЛОЖИТЕЛНО, защото почти излезе от мода! И колеги, запомнете: „Няма нормални има непрегледани“!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg