Отблясъци – 3 април

0

„Отблясъци“ е рубрика на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

На 3 април 1860 г., навръх Великден в цариградската църква „Свети Стефан“ епископ Иларион Макариополски при църковната си служба нарочно не споменава името на Вселенския гръцки патриарх и Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия. Амин!

На 3 април 1879 г. град София единодушно от провелото се учредителното събрание е избран за столица на Княжество България.

На 3 април 1917 г. след клето изгнание в чужбина Владимир Илич Ленин пристига с влака в град Петроград, който скоро ще бъде прекръстен логично на Ленинград и поставя старта на Болшевишкото управление в руската революция.

На същата дата 3 април, но през 1922 г. Йосиф Сталин, сресал вече дебелия мустак, е избран единодушно за Генерален секретар на ЦК на КПСС. Единодушно, защото тези, които щели да гласуват против „не им останала душа“. И тук едно слънчево зайче ме подсеща да Ви кажа един не много коректен исторически виц:

Хитлер и Сталин си говорят. Хитлер му казва:

– Да си делнем Полша и после ти предлагам да избием поне 6 милиона евреи и 3 камили.

Сталин, го погледнал изпод мустак странно и попитал:

– Защо 3 камили, бе?

Хитлер казал:

– А, именно – виждаш ли, че на никой няма да му пука за евреите.

На 3 април 1933 г. четирима „щури по цялата си глава“ англичани с два двуплощника (самолети, чиито крила са нещо като от две парчета шперплат) извършват първия полет над Еверест, на който тогава звучно са му казвали Джомулунгма. Явно просто са си търсили повод да се напият после.

На 3 април 1939 г. Хитлер явно „става с нагоре г*за“ и от ранна сутрин разпорежда за разработването на „Операция Вайс“, което си е план за вероломно нападение на наивна Полша.

Операция Вайс, Хитлер, Полша, Еленко Ангелов

На 3 април 1948 г. президентът на САЩ Хари Труман „туря един параф“ на „Плана Маршал” и съгласно него на 16 страни от Европа e отпусната помощ в размер на 6 милиарда долара за възстановяване след Втората световна война.

На 3 април 1973 г. в Ню Йорк е направено първото обаждане от мобилен телефон, и не ясно по-късно в историята кой идиот пръв е предложил да се чува едно по-досадно и от „рафтар дата беге“ – „Сумата по-сметката Ви намалява. Моля презаредете“.

Ракеш Шарма, Индия, пилот, Еленко Ангелов, ОтблясъциНа 3 април 1984 г. с помощта на всичките индийски богове, да знаете много са – „Бай мангал“ Ракеш Шарма (на снимката) става първият индийски космонавт.

На 3 април, ако сте случайно в Ливан, Мароко, Сирия или Тунис например, не е уместна шегата на великия Капитан Петко Войвода – „Мемед расте ли пишката?“, защото на 3 април в тези мюсюлмански места се празнува годишнина от раждането на пророка Мохамед!

И сега набързо – 3 април 1990 г. покойният вече Петър Младенов става президент на Република България, а червените измекяри от БКП се преименуват на Българска социалистическа партия.

На същата дата 3 април, но през 1992 г. е факт законът за поземлената собственост и частното стопанисване на земята в България, който изисква връщането на земята „в реални граници“ и що роднини и съседи се избиха и изколиха, „мила моя майнольо“, а далаверите с имоти и т.нар. „заменки“ продължават и до днес.

На 3 април 2010 г. се поклонихме за последно и изпратихме във вечния му път българския актьор Иван Балсамаджиев.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg