Отблясъци – 29 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

29 юни

На 29 юни „много златни корони“, много нещо отблясват за историята – на 29 юни през 922 г. Робер I става крал на Западното франкско кралство, но едва „годинясва“ като крал на Франките, когато крал Шарл III Простодушни събира армия. „Простодушни“, е бива ли да си крал и да оставиш „така да ти викат“, (е?!)… Та Простодушни в кървавата битка побеждава крал Робер, и не само това – крал Робер „се е наиграл“, след като лично Простодушни го убива в бойна схватка.

Продължаваме с короните – на 29 юни през 1128 г. Конрад III е коронован за лангобардски крал на Италия, след толкова маневри от негова страна. Още през лятото на 1127 г. Конрад се връща обратно от Светите земи, където се е молил директно на Бог да го короняса, който чува молитвите му и е издигнат от швабските и франкските благородници за крал. Като смирен християнин се сдобрява с врага си Лотар и се жени за Гертруда, която била снаха на Хайнрих Черния. На 29 юни през 1312 г. Хайнрих VII е коронован за римско-немски император и точно тук ме прекъсват групово слънчевите зайчета на историята, че българите ама грам не ги интересува това до тук, че и след това.

ОК, добре! Спираме, уважаеми българи! Ето Ви нещо интересно ей така, за сеир.

На 29 юни през 1613 г. във вечно дъждовен и мъглив Лондон „Театър Глобус“, който явно не спазвал никаква „противопожарна политика и хигиена на работното място“, лумва и изгаря до основи. Свидетели разказват как след като сценично оръдие гръмнало от само себе си „разбираш ли“ – ей така, дори не по сценарий по време на пиесата – хвърлило огнени пламъци до тавана и докато ужасената тълпа в паника напускала местата си, покрива на театъра вече горял „като за световно“.

shekspiroviyat-teatyr-globus-pytuvane-vyv-vremeto-3

И само за последно Ви занимавам с чужда история – на 29 юни през 1617 г. Фердинанд II Хабсбург е коронован в Прага за крал на Бохемия. Готино нали – краля-бохем, представяте ли си го със златна корона на глава и как е захапал огромна пура и отпива поредната чаша отлежало уиски…

На 29 юни през 1882 г. в София е издигнато едно египетско обелискче в кръг известно и до днес като „Руски паметник“ с надписа си: „Не нам, Господи, не нам, но имени Твоему даруй славу…“. Днес на кръговото на Руски паметник, могат да се чуят най-звучните псувни в цяла България и „благопожелания“ от нас, освободените българи.

Александър Малинов, отблясъциНа 29 юни през 1931 г. Александър Малинов слага нещо като символична златна кралска корона, защото застава начело на българското правителство.

На 29 юни през 1976 г. държавата Сейшели си става „Крал на себе си“ като обявява независимостта си от вампирското Обединеното кралство. Ей, не насмука се тази Великобритания!

На 29 юни през 1986 г. националният отбор по футбол на Аржентина побеждава националния отбор по футбол на Германия с 3:2 и вдига високо купата на световното първенство по футбол. Ей, „Мексико 86“ с най-готиното лого – чушчицата Пике, или поне аз от дете си му викам Пике! А, знаете ли след това, че толкова го обожествиха в родината му „Божията ръка” – Марадона, че и църква на негово име направиха?!

На 29 юни през 1995 г. в ход е космическата програма „Мир-Шатъл“ – совалката на НАСА „Атлантис“ се скачва успешно с руската орбитална станция „Мир“. Аз бях тогава в казармата в Елхово, кашик – сухопътни сили, но много ме вълнуваше и сагата с космическите сили.

На 29 юни 1798 г. е роден италиански поет Джакомо Леопарди, а – ето това е гъзарско име – Джакомо Леопарди, супер! Ако искате потърсете негови неща в Интернет за статусите Ви във Фейсбук!

На 29 юни през 1900 г. се ражда бащата на „Малкият принц“ – любимият ни френски писател и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Петър и Павел, отблясъциДнес честваме Светите апостоли Петър и Павел. И честит Петровден разбира се на всички именици, които черпят с отворени сърца! И моля Ви от сърце – спрете с това безумно клише „айде да ти е живо и здраво името и ти покрай него!“… Спрете се, моля Ви, брутална тъпотия е и особено „тъпкано да ти се връща“. Не знам, аз да си Ви кажа, пък Вие си правете каквото знаете – в крайна сметка „всеки си носи… хавлиената кърпа около кръста“!

Честит „Ден на река Дунав“, дори вече без „сенженшмон“ и честит „Ден на българските занаяти“.

Днес казваме от сърце и честит празник на Белоградчик, Етрополе, Лясковец, Павликени и Своге

Наздраве и нека пушат скари цял ден само на народна музика!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg