Стрелба и три мощни експлозии на летище „Ататюрк“ в Истанбул (снимки + видео)

0

Експлозии на летище „Ататюрк“ в турския мегаполис Истанбул.

Самоубийствените атентати са дело на три камикадзета. Те са се самовзривили на различни едно от друго места на международния терминал на аерогарата. Правосъдният министър на южната ни съседка Бекир Боздаг съобщи късно снощи, че жертвите са поне десет. При самоубийствените нападения има и поне 40 ранени, всички те вече са в различни болници в Истанбул. Част от пострадалите са в много тежко състояние, предава турската телевизия Хабертюрк.

Тази сутрин премиерът на страната Бинали Йълдъръм заяви, че загиналите при атентатите са 36, а ранените 147.

3-та камикадзета са стреляли първо по хората, а след това са се самовзривили. Министър-председателят каза още, че атентаторите са пристигнали с такси на летището.

На кадрите по-долу се вижда как униформен прострелва единия от атентаторите. Той преди това бяга с оръжие в ръце в сградата на летището. След като полицаят го ранява, мъжът пада на земята, изпуска своето оръжие и започва да се върти. Полицаят осъзнава, че камикадзето ще се самовзриви и побягва. Секунди по-късно бомбата експлоадира.

Другите две камикадзета също са активирали адските машини по телата си, след като са били подгонени от полицията. Единият се е самовзривил до един от входовете на летище „Ататюрк“.

Очевидци разказват как 4-ма въоръжени са избягали, тичайки от сградата на терминала. Бягството е станало след експлозиите и канонадата. Информацията е на местната телевизия Ен Ти Ви. В социалните мрежи се появиха снимки, които показват доста ранени покрай и в сградата на летището.

Аеропортът е затворен за напускащи и пристигащи лица. Според платформата Flightradar обаче, към 23.45 ч. пътнически лайнери продължаваха да кацат на Ататюрк. Въпреки това доста от заминаващите полети са  отложени.

mitovСпоред полицейски източници на Си Ен Ен, 2-ма души са били спрени на едни от детекторите за метални предмети. Точно в този момент, след като охраната установила, че те са терористи и открила стрелба, те са се самовзривили.

Българският министър на външните работи Даниел Митов написа на профила си във Фейсбук малко след 23.00 ч., че на този етап няма данни за пострадали българи при двете експлозии на летище „Ататюрк“.

сн. Twitter

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg