Отблясъци – 28 май

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

28 май

На 28 май 1358 г. в средновековна Франция започва най-голямото въстание на селяни за времето си, един от историческите отблясъци, познати като „Жакерия“, и оттам когато благородници се срещали и питали: „К‘во става?“ се отговаряло: „Селяния до шия, к‘во да става?“

На 28 май 1871 г. оставаме на френска вълна, заслепяваща ни с не много слънчеви зайчета за тоталният разгром и „яко сеч” на Парижката комуна след „Кървавата седмица“, богу дух предават над 25 хиляди комунари, а други 40 хиляди по-късметлии са натикани като сардини в затвора или са пратени на заточение, където им се губят дирите завинаги.

На 28 май 1890 г. се лиска канче с вода, за да върви по вода на първото училище за медицински сестри в София. В едни не виртуални, а телевизионни отблясъци със заглавие „Къде са те сега?“, бих поканил „Касинките“, да, онези парчета плат с червеното кръстче, които се крепяха толкова секси на главите на другарките с къси бели престилки. И тук уместен съвет към по-възрастните ни зрители:

Моля Ви, не е нужно да гледате до края филма по порно канала, за да видите дали ще се оженят младите!

Отблясъци, медицински сестри

На 28 май 1920 г. в Царство България е приет закон за трудовата повинност, с който се задължават младежите над 20 години и девойките над 16 години да упражняват общественополезен труд, за да си уплътняват хубаво деня, докато се измислят днешните смартфони и социални мрежи, за да има къде да си губят качествено времето с хейт, фотошоп програмки за гримче и друга суета.

Едва на 28 май 1952 г. жените в „люлката на Демокрацията“ Гърция, получават най-после правото да гласуват и участват в избори, „Лол, лошите“, най-после след хиляди години уж равни права, 1952 г., а до преди това, а? Жените нямали право на глас, имало е само „седи си дома – чети „Чучулигата““!

На 28 май 1966 г. приключват ремонтните работи по точното копие на парахода „Радецки“ и е пуснат в „тих бял Дунав се вълнува – весело шуми!“ в Русе, извинете в Русие!

На 28 май 1974 г. „демократичното” всевиждащо око от пресечената пирамида на САЩ и консервиран, хммм, извинете – консервативен Египет възстановяват отново дипломатическите си отношения (не знам дали схванахте смешката консервативен – консервиран.. с мумиите, че са консервирани, а ок).

На 28 май 1998 г., „ей сякаш беше вчера“, в отговор на серията ядрени опити, извършени от Индия, група пакистански учени с благословията на правителството на Пакистан разбира се, провеждат пет свои ядрени безумия, с което си навличат завистта на другите ядрени силици начело със САЩ, които веднага искат да наложат на ядрен Пакистан икономически санкции. Как искам само да им изкрещя на всички с ядрените бомби: „А спрете се бе!, Спрете се!“

На 28 май 1999 г. в моден, гъзарски Милано, Италия, след 21-годишна реставрация, повтарям 21 години са отчитали дейност, че уж там нещо правят – шедьовърът на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“ отново е изложен на показ. При последното ми посещение в Милано, засякох там две еврейчета с вид на келнерчета, които твърдяха, че са наследници на кръчмата, където е била тайната вечеря на Христос и учениците му и обикаляха с една голяма сметка и търсеха, кой ще я оправи?

Тайната вечеря, Леонардо Да Винчи, отблясъци, delo.bg

На 28 май 1805 г. е проплакал юнашки българският войвода Ильо войвода (с четата си на заглавната снимка), който е национален герой и в Македония. Често е определян с прозвището „Последния хайдутин”, днес това звучи нещо като „Последният екшън герой“.

На 28 май 1908 г. е роден британският писател Йън Флеминг – създателят на Бонд, Джеймс Бонд. И не ми се мисли само ако Бонд, набара доктор Енчев, за това че му е краднал имиджа с плакатите си, с които е налепил цяла България като сръбска лафка.

На 28 май честим рождените дни на вечно сладката Кайли Миноуг и на гениалният Стефан Димитров – композитор на световно ниво!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg