Ето къде е бил последният дом на Наполеон Бонапарт

0

Знаете ли кой е последният дом на великия френски пълководец Наполеон Бонапарт? Това е един много красив, но и доста отдалечен остров. Неговото име е Света Елена и се намира на 1950 км от югозападното крайбрежие на Африка. Тази територия, разположена в южната част на Атлантическия океан е британска, въпреки че е открита от португалците през далечната 1502 година. Век по-късно остров Света Елена е превърнат в гарнизон на поданиците на английското кралство. За дълъг период от време е бил пристанище на корабите, които плават към Европа от Южна Африка и Азия. След като Суецкият канал е бил пркокаран, се иззема тази функция от Света Елена.

Самият остров се появява след изригването на вулкан. Теренът му е изключително стръмен. James Bay е името на долината, в която единствено може да се акостира. Там е разположен и Джеймстаун, който е и столица на остров Света Елена.

Столицата на остров Света Елена

Джеймстаун, столицата на остров Света Елена

Островът придобива голяма популярност благодарение на френския владетел Наполеон Бонапарт, който е прекарал последните си 6 години от живота си на него, след като през 18145 година бива заточен от британците. Днес туристите на малкото кътче земя могат да се поклонят и поставят цветя на гроба му.

наполеон, Джеймстаун, столицата на остров Света Елена

табела, означаваща пътя към гробницата на Наполеон

Гостите на Света Елена могат да разгледат и двете резиденции на Наполеон Longwood House и Briars. В първата той прекарва голяма част от последните си дни и дори в нея умира. В момента къщата е превърната в музей, който се управлява от правителството на Франция. На острова е разположен и друг музей, който носи името на островчето.

Сред големите забележителности на това парче земя е и Стълбата на Яков, на която се провежда ежегодно състезание, в което се включват хора от целия свят. Стълбата с 699 стъпала е построена през 1829 година, а целта е била да свърже столицата с крепостта на Ladder Hill.

стълбата на Яков, наполеон

стълбата на Яков

Жителите на остров Света Елена наброяват едва 4000 души. Безработицата е най-големият проблем, затова много хора работят извън него. Животът на местните върви много бавно и трудно. На острова може да се пазарува единствено в малки дюкянчета, чието работно време приключва в 16:00 часа, освен в сряда, когато е до обяд. В събота и неделя няма отворен търговски обект. През повечето време рафтовете в тях са полупразни, тъй като запасите се изкупуват почти веднага, след като се зареди стоката. Тя се доставя с кораб, който е единственият транспорт до Света Елена.

Ако искате да го посетите, трябва да знаете, че се плава 6 дни до него, на острова няма мобилна мрежа, а интернет връзката е меко казано нередовна. Все пак има и позитивна страна – достатъчно отдалечени сте от реалния свят.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg