Отблясъци – 23 март

0

„Отблясъци“ е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

На 23 март 1775 г. един исторически отблясък държи да даде авторството на израза „Свобода или смърт“ на американският политик и губернатор на Вирджиния Патрик Хенри. Надали има българин, който да не го знае или да не го свързва с извезаното на знамената от Априлското въстание през 1876 г. Да, сега повечето ще научат, че революционната фраза не е роден патент. Има съмнения дали наистина губернатор Патрик наистина е произнесъл това в Ричмонд на 23 март 1775 г., което  буквално е:

„Дайте ми свобода, или ми дайте смърт“

Това е свързано с Американската война за независимост. Фактът, че знаем това е благодарение на юриста Уилям Уърт, които публикува речта 17 години след смъртта на Хенри и това ражда доста спорове за автентичността. Но е безспорен факт, че през 1775 г. фразата „Свобода или смърт“ се вее за първи път върху знаме на минитмъните (нещо като миньоните) от Кулпепър, Вирджиния.

На 23 март 1839 г. бостънският вестник „Morning Post“ пръв претендира, че първи са отпечатали масовият днес израз – „O.K.“. Десетилетия преди това обаче има десетки теории как и къде е възникнал. Лично на мен най-достоверна ми се струва тази, че инициалите „О.К“ идват от „Oll Korrect”, което е нещо като транскрипция на all correct/всичко е наред. Толкоз, ок?

На 23 март 1869 г. български поет, публицист и политик Петко Славейков основава Българско благодетелно братство „Просвещение“ към Българското читалище в Цариград. Петко Славейков е баща на осем деца, сред които най-известен е поетът Пенчо Славейков. Да, точно така техен е паметникът в реални размери на пейката на книжният пазар „Славейков“ в столицата.

Петко Славейков

На 23 март 1903 г. забележете – американските ВЕЛОСИПЕДНИ механици братя Райт подават молба за патент за построения от тях в САЩ самолет, а на 17 декември 1903 г. вече спокойно с патент в джоба правят първия в историята на човечеството полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха, който могат на насочват в желана посока. Тук е мястото на историческия отблясък за признанието и на германецът Ото Лилиентал. Той е също е пионер и луд изобретател, който загива с планера си при катастрофа. Братята Райт се сдобиват с неговите записки и те са в основата на патентования им самолет и полет.

На 23 март 1918 г. германското супер-мега-гига-яко оръдие носещо името „Кайзер Вилхелм“ обстрелва безмилостно клетия Париж от разстояние 120 километра и оттам му лепват прякора „Парижкото оръдие“ и разбирачите тук от военна история, моля не го бъркайте с оръдието „Голямата Берта“, което си е друга полева гаубица. Повече в друг отблясък, че Дучето дава зор!

Така, ВНИМАНИЕ – на 23 март 1919 г. в бъдещата столица на модата Милано – Бенито Мусолини създава първата фашистка организация в света с встъпителните думи, които още в детската градина цитирахме:

Перкеле фачу мене за маркучо!

И колко синхронично скача слънчевото зайче на историята на 23 март 1933 г. Райхстагът на практика предава цялата власт в ръцете на новия канцлер, а той е Адолф Хитлер. Останалото е история… повечето печална.

На 23 март 1987 г. в САЩ е излъчен епизод №1 на американския сериал „Дързост и красота“ Останалото е история… и то до днес с любимеца на публиката – Рич Форестър (с бял пуловер и черно сако на снимката долу). Тук е мястото за личния ми отблясък – любима история, която разказва как на 21 май 1997 г. брат ми получава най-якия комплимент, с който не спираме да се шегуваме и отдавна сме превърнали в мем – отивайки да си вземе дамата (Таня – негова половинка и днес) за абитуриентския бал, бабите пред блока го посрещат като жури на „Екс фактор“ с оценка:

Леле-леле, виж го какъв е красавец, по-чаровен и от Рич!

дързост и красота

На 23 март 2001 г. руската орбитална станция Мир се разпада в атмосферата и потъва близо до остров Фиджи. Ако ви се гмурка търсете там някъде в южната част на Тихия океан.

На 23 март 2007 г. в Обединени арабски емирства е основано училище „Българче“ на българската общност в град Дубай. Подозирам, че зад това стои Александър Ходещият По Вода.

На 23 март всички колеги на Минчо Празников по света и у нас празнуват Международния ден на метеорологията.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg