Отблясъци – 21 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

21 юни

На 21 юни 1774 г. е подписан двустранно Кючуккайнарджийския мирен договор между Русия и Османската империя. И е временно затишие след петата Руско-турска война, чието разпалване се преписва на руската императрица Екатерина II срещу султан Мустафа III. На мирното споразумение „парафите“ се турят в село Кючук Кайнарджа, днес Кайнарджа, много близо до Дунав и леко на югоизток от Силистра. Ех, 1774 г., коя година още е можело още Дядо Иван да ни освободи от турската робия… Ама в България тогава и като днес, още не са се родили пак юначни синове, които да се жертват съзнателно за свободата и благото на всичката друга покорна рая, на която днес ни отива да се наричаме ОВЧЕство.

21 юни 1913 г. е много печален и тъжен ден за историческия български календар. По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия, въпреки героичните си саможертви, губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е не само превзет, но и напълно варварски опожарен от вероломната гръцка армия.

На 21 юни 1919 г. Германия прави отчаяната си крайна постъпка с потопяването на гордия си морски флот, разположен край архипелага Оркни (Шотландия). Причината – да не бъде унизително предаден по силата на Версайския договор на Великобритания. Е, така ще е!

На 21 юни 1958 г. Политбюро на ЦК на БКП взема категоричното решение за постепенно сливане на турските и българските училища. А циганите ли? Много им е дремело и тогава дали ще учат чаветата им!

21 юни 2000 г. учените от НАСА, основно специалисти по Фотошоп и други дигитални манипулации, решават да съобщят на света, че са открили вода на Марс. Оттогава стана толкова досадна иначе толкова оригиналната снимка как чаша вода е поставена върху едноименното шоколадово блокче. Надписът е „Ха-ха-ха, има вода на Марс“.

вода на Марс

На 21 юни 2004 г. т.нар. ракетоплан „SpaceShipOne“ извършва първия частен космически полет с явно доста скучаещ милиардер на борда. „Имал бол пара“ Ричард Брансън – повозил се, би коментирал така Бай ти Ганя!

21 юни 2009 г. вечно ледената и бяла Гренландия преминава на самоуправление. Странно, нали? Вижте я на сателитните снимки! Цялата в булчинско бяло, а иначе – Грен – грийн – зелено и ланд – земя или „Зелена земя“. Е, честито самоуправление!

На днешния 21 юни през 1965 г. като момченце с пишленце се ражда един от създателите на култовата „Матрица“ – Лари Уашовски. Той е американски кинорежисьор, ама кинорежисьор беше, сега и с брат си са транссексуални след операциите за смяна на пола. Т.е. вече са кинорежисьорки, мммдам – сестри Уашовски. Човек реши ли да си бъде щастлив по негов си начин, ни Библия, ни Наказателен кодекс могат да го спрат.

Лари Уашовски, Лана Уашовски

21 юни е обграден на календара като Световен ден на хидрологията.

21 юни е Международният ден на скейтбординга. Честито на всички любители, състезатели, фенове и на мен. Знаете ли защо? Още в шести клас разглобих кънките на обичаната ми леля Вени и ги заковахме с братчето ми на саморъчно издялканата дъска за да си направим скейт. Колко пъти обелихме колена и лакти, докато след година на практика Вселената се смили и чу молитвите ми. В лицето на бате Лазар ми подари оригинален скейтборд от Кореком – червен! Летях! Следващият клип на завърналите се след дълга пауза Red Hot Chilli Peppers, осеян със скейтборди е за доброто Ви настроените днес!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg