Напусна ни Надя Тодорова – „голямата актриса на малките роли“

0

На 90-годишна възраст от този свят си отиде една от емблематичните родни актриси – Надя Тодорова. Домакинката на стол Димитрова, каквато е ролята й от култовия филм „Дами канят“ е починала на 21 юни сутринта в болница в чешката столица Прага. Там, покойната вече актриса живееше при дъщеря си Антоанета Теменугова.

Артистичното наследство у Надя Тодорова е по бащина линия. Той работи в столичното кино „Одеон“ като представител на филмово сдружение през 20-те години на миналия век. Асеновградчани го канят да открие първото кино в „българския Ерусалим“, както още наричат Асеновград. В Станимака, както тогава се казва населеното място залюбва местна красавица и не напуска града повече. Прехранва семейството си с прожекции на черно-бели неми филми.

Първото качване на сцена за Надя Тодорова е с аматьорска местна трупа по постановката „Конфликт“, дело на асеновградски автор.

Родената в първия ден на ноември 1925 година асеновградчанка Надя Тодорова прави своя голям дебют като театрална актриса на 21-годишна възраст. Разпределяна е да играе в театрите в Смолян, Пазарджик, Сливен и Габрово. Пред камерата застава за първи път за филма на Иван Андонов „Трудна любов“ преди 42 години. Надя не е завършила НАТФИЗ, но пък е факт, че нейният самороден талант никога не се е нуждаел от дооформяне. Доста често импровизира на сцената, а колегите й се превиват от смях на това, което чуват.

Почина актрисата Надя Тодорова

Отново режисьорът Иван Андонов изгражда култовият образ на Седларова в класиката “Опасен чар”. Именно от устата на Надя Тодорова излиза репликата във филма “Роднина – милиционер – роднина – милиционер”.

Следват още над 30 ленти, сред които „Куче в чекмедже“, „Записки по българските въстания“, „Господин за един ден“, „Снаха“ и други. Познатата като „голямата актриса на малките роли“ ще остане вечно в съзнанието ни с култови реплики от филмите „Двойникът“, „Адио, Рио“ и други, а едни от най-запомнящите се нейни реплики от филма „Дами канят“ Ви предлагаме да си припомните сега.

Светла да е паметта на Надя Тодорова. Дълбок поклон!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg