Отблясъци – 2 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

2 юли

2 юли, България, морето – някои все още се възстановяват от Джулая на 1 юли и изтрезняват още с биричка.

На 2 юли 1776 г. на територията сме на днешния САЩ, така наречения „Континентален конгрес“ гласува за обявяване на пълна независимост на Тринадесетте колонии от Великобритания, абе, буквално американците им „теглят яка майна“, което корона възприема „твърде лично“.

На 2 юли 1819 г. в Англия с категоричен закон се забранява наемането на деца под 9 години във фабриките. С документа се ограничава работният ден до 12 часа за децата до 16-годишна възраст. Браво, значи над 9 години може белите деца „да блъскат по цял ден“ за къшей хляб!? Не, не това не е черно робство – икономическо робство е!

На 2 юли 1900 г. „лудата глава“ Граф Фердинанд фон Цепелин извършва първия си дързък полет с дирижабъл край Боденското езеро, Германия. Любителят на „силен адреналин“ граф, дал по-късно името и на любимата ни рок банда „Лед Цепелин“ „въздухоплава“ за около 18 мин.

Граф Фердинанд фон Цепелин

На 2 юли 1937 г. друга „луда глава“, „витаеща нон-стоп в облаците“ и осъществяваща смелите си мечти – Амелия Ерхарт, заедно с нейния верен навигатор за последен път са осъществили радио връзка докато са над Атлантическия океан (доста обширно понятие е това – „над Атлантическия океан“), докато се опитват да осъществят първия околосветски полет със самолет над екватора.

На 2 юли 1947 г. СССР отказва официално и категорично да се включи в Плана Маршал за възстановяване на съюзническите страни в Европа след Втората световна война, „защото явно Сталин си има собствени планове за гео-далавери и лобистика“ – така казва едно слънчево зайче на историята.

На 2 юли 1949 г. червеният вожд Георги Димитров умира и се преселва в „комунистическия рай на небето“ и автоматично министър-председател на България става Васил Коларов.

Георги Димитров, Отблясъци

На 2 юли 1964 г. президентът на САЩ Линдън Джонсън, същият този, който беше вице на застреляния президент Кенеди, подписва със замах „Акта за гражданските права“, който вече категорично забранява расовата дискриминация и уж дребните детайли като – магазини за чернокожи, закусвални само за чернокожи, тоалетни и бензиностанции за чернокожи…

2 юли 1976 г. Северен и Южен Виетнам, разделени от конфликтите през 1954 г., се обединяват! Звучното червено име е Социалистическа република Виетнам и Ханой отблясва като столица.

На 2 юли 1990 г., става огромен, ама „огромен сакАтлък“ – по време на Хадж (да, това е ислямското богомолство). Точно по време на похода между Мека и Медина многохилядната тълпа, изтъкана от верни на пророка Мохамед вярващи преминава през пешеходен тунел. В този момент настъпва ужасна паника, при която загиват стъпкани като „луда крава телето си“ над 1 426 клетници. Хм, без коментар!

На 2 юли 2000 г. тържествено е пуснат в експлоатация строителното съвременно чудо –  мостът Йоресунд между Швеция и Дания. Чудо на днешната технология, защото е най-дългият комбиниран железопътен и автомобилен мост в Европа.

На 2 юли 1879 г. се ражда българският революционер Тодор Паница. Паница е псевдоним на Димитър Арнаудов деец на лявото крило на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Паница според съвременните историци е една от най-противоречивите личности в революционните борби в Македония и Одринско, за проявения си героизъм по време на Първата световна война е награден с кръст „За храброст“.

На 2 юли 1999 г. бащата на „Кръстникът“, да писателят Марио Пузо (на заглавния колаж) напуска този свят. По неговата книга се снима прословутата кино поредица с Марлон Брандо, Ал Пачино и Робърт Де Ниро. А, знаете ли, че във филмите за „Кръстникът“, нито веднъж не се споменава думата „мафия“?

2 юли е Световен ден на неидентифицираните летящи обекти (НЛО). Да, НЛО – Мамалев и Павката Попандов да почерпят! И сега академично сериозно през 2001 г. Хактан Акдоган, създател на международния музей на НЛО в Истанбул, Турция, пръв предлага честването на НЛО ден, може би датата е избрана заради годишнина от най-известния инцидент в Розуел, САЩ през 1947 г. където дори на официалния сайт на ФБР може да намерим доклади за намерената катастрофирала летяща чиния, Хм, добре, че не била летяща ТОАЛЕТНА чиния!

2 юли е Международен ден на спортния журналист! Наздраве и замезвайте повече!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg