Отблясъци – 19 март

0

Еленко Ангелов с Машината на времето за delo.bg!

19 март e! Гаси лампата и… честит „Ден на Земята“! У нас стотици общини, Народно събрание и Президентство се надпреварваха да заявяват участие в световната инициатива „Часа на Земята“ от 20:30 до 21:30 ч. през седмицата. Символичното едночасово гасене на къде що има крушки и уреди има за цел да накара хорицата да се замислим за по-разумното използване на ресурсите. Това добре, ще се замислим, но ще осъзнаем ли, че на тази синя планета кръвта и се пие от истинските собственици на световните корпорации? Тази година Часът на Земята е насочен към действията за климата. Ще се насочи толкова успешно, колкото успешно реагирахте, когато ви призовах в предишна статия тук в delo.bg, да проверите в приложението на Google Earth със снимки на НАСА, може ли да намерите лед горе на Северния полюс. #ЧасътНаЗемята. Ще намерите лед, ама друг път! Всички медии мълчат, а казваха, че след 50 години може би ще се случи да се топи, а Дубай ги издави Северният ледовит, клетите чаршафи!

Часът на Земята, Еленко Ангелов

На 19 март 1227 г. е избран, неговото име е, той е Папа Григорий IX. Точно така, избран е от хора в туники и златни ланци като него. Григорий, като същински мафиотски кръстник заявява своята абсолютната власт над всичко, което е маркирано с кръстчета, като върховен Божи служител. Обявил и правото си само той да има роуминг с Всемогъщия на небето и кот‘такова!

На 19 март 1452 г. колегата на горния, Папа Николай V за последно в историята слага с треперещи ръце императорската корона на Свещената Римска империя върху главата на Фридрих III. В отблясъците на историята тук едно слънчево зайче разказва как най-смиленото нещо в живота на последния император е как е успял да убеди херцогът на Бургундия Шарл Смели (а, ето това е прякор „Смели“) да даде дъщеря си Мария за съпруга на сина му Максимилиан I. Това води до появата на живеещата и до днес поговорка:

„Нека другите водят войни, а ти, щастлива Австрия, ще се жениш.“

А ние „сите българи заедно“ скромно сме добавили:

„Пуцай Куме!“

На 19 март 1474 г. във Венеция, която всяка година я плашат, че всеки момент ще „глътне мътна вода“, е приет закон за защита на изобретенията. Точно така – това е първият в света закон за защита на авторското право. Едно слънчево зайче развива теорията тук, че най-логично това да е тръгнало от спорове „Кой го измислил пръв?“ и бой с гребла между онези зализани гондолиери, които се надпреварват помежду си с пеенето на авторски и ремикси на класически канцонети, докато разхождат по миризливите канали месни и гости на Венеция.

На 19 март 1915 г. „Фото Мексико, днеска съм тук утре ме няма“ прави първите снимки на ПЛАНЕТАТА Плутон. Но, „сори бате“ – планета само до 24 август 2006 г. Плутон се смяташе за деветата планета от Слънчевата система и ни го набиваха в час по физика и по Дискавъритата до тази дата. Група учени, разбира се сертифицирани като експерти по фотошоп и друга дигитална манипулация от НАСА, настояха, че заради малките си размери, и ерекцията (Кабилкина не се обаждай), а извинете, имах предвид наклона спрямо слънчевия екватор и мега ексцентричната си орбита, заради която Плутон си прави каквото иска и кога му е кеф и има полза да се намира по-близо до Слънцето от Нептун. Днес в различни научни кръгове заради спътника си Харон, Плутон се счита за двойна система – Плутон-Харон и точка!

Бенито Мусолини, Еленко Ангелов

Бенито Мусолини

От 19 март 1943 г. та до днес италианските евреи трябва не курбан ами не знам какво още трябва да дават, че дучето Бенито Мусолини официално и неофициално отказва да ги предаде в ръчичките на Хитлер. Малиии! Мазелтоф, я!

На 19 март 1953 г. за първи път зрителите са гледали на малкия екран големите звезди на киното по време на Церемонията по връчване на наградите „Оскар“, а шегите за Лео и в Ташкент не са били още.

На 19 март 1958 г. в градчето от малко селски тип Страсбург се открива и говори на 4 езика, първото заседание на Европейския парламент със скромните 142 члена, изПъчени от страните членки. Днес дали заради евтините кюфтета и там или за друго има дейност на 24 езика и имитация на дейност и лапкат кинти 751 увиснали члена на евро бюджета. Каква ДЕМОКРАЦИЯ бе батенца и децата в детската градина вече знаят, че живеем в свят управляван от невидимите демони – собственици на големите КОРПОРАЦИИ.

На 19 март 1990 г. в Отава, Канада е дадено началото на първият световен шампионат по хокей за жени. Дами, „Национална хокейна лига“ стартира в Канада през 1917 г., по-добре късно, отколкото никога!

На 19 март 2003 г. малко след като е вечерял с кюфтета по тексаски, Джордж У. Буш се обръща на живо „по телевизора“ към великата си нация и самодоволно обявява, че започва тежки въздушни удари в Ирак. Чудя се, дали такива олигофрени като W. ще са толкова отворени, ако предложението на Дейвид Айк се приеме като световна спогодба, че:

„Всеки лидер, който обявява война трябва да е в първите бойни редици на сраженията още от първия ден.“

Такъв МИР ще настъпи, „че само си викам – дано-дано-дано…“

На 19 март 1900 г. се ражда Нобеловият лауреат по физика Фредерик Жолио-Кюри. Но преди да стане „зет като мед ама до обед“ на световното светило във физиката Мария Кюри се казва Жан Фредерик Жолио. Приема знаменитата и фамилия КЮРИ, а тарикат-мангел ли е малко той, и заедно с щерка и получават признание за откриването на неутрона. И само вметка – колко от вас уважаеми читатели на delo.bg сте виждали за последно неутрон? А, клет недоклет електрон някога да сте виждали? Но иначе вярвате, че съществуват налЕ? Продължаваме със зетя, който после си играе с уран и тежка вода проучвайки верижните реакции за успешно изграждане на ядрени реактори, които използват ядреното деление за да произведат чудовищна енергия. През 1940 г. без малко нацистите да гепят всички подробни записки, които Жолио успява да изпрати в Англия и оттам кара-вара-кара-вара с малко намеса и други физици го отнасят япончетата… два пъти.

Урсула Андрес, Еленко Ангелов

Урсула Андрес

На 19 март 1936 г. е родена прекрасната Урсула Андрес, швейцарска актриса останала завинаги със сексапила си във филмите за Бонд, Джеймс Бонд. Добре, че доктор Енчев и бил в Ташкент. Ето я пак тестикулярната смешка!

Днес за рожден ден черпят бате Брус Уилис и разкошната водеща по радио Меджик ФМ и шармантна актриса Елена Бозова. Наздраве, пък и защо да не се гаджосат и да им кумува професор Камен Донев?! Култово нали?

Днес и Люба Кулезич духа свещи! Едно слънчево зайче ни каза, че Сашо ДикOFF днес като подарък ще й предложи заедно с белия си перчем да направят общо предаване кръстено и двамата им – „ЛюбОFF“. Ем’чи, ко’ му е?

Днес Римокатолическа църква чества „Ден на свети Йосиф“ – съпруг на Дева Мария и нещо като баща на Исус Христос за пред хората докато Спасителят порасне.

Явно по библейска логика днес в Италия, Испания и Португалия се празнува „Ден на бащата“. Логично и в Ташкент????

На 19 март 2008 г. брилянтният писател фантаст Сър Артър Кларк, отлетя завинаги от тази синя планета оставяйки ни в наследство гениалното си творчество. За финал ви припомням любимият ми негов цитат:

„Всяка достатъчно високоразвита технология е неразличима от магията.“

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg