Отблясъци – 16 март

0

Отблясъци или Еленко Ангелов с Машината на времето за delo.bg!

На 16 март 1521 г. великият мореплавател и откривател Фернандо Магелан финишира с хобито си като акостира на Филипините, пресичайки Тихия океан. Португалецът, който плавал с испански флаг е посрещнат подозрително радушно от местните и от вождовете им и докато нашият се чудел „къде е уловката“, те го въвличат в люта битка с конкурентното им племе, чийто вожд Лапу-Лапу днес е национален герой на Филипините. Магелан е убит, ами това е. Траурната вест със скоростта на „писмо в бутилка“ все пак стига до бреговете на Испания и на 27 април през 1565 г. испанският конквистадор Мигел Лопес Легаспи „мале с двата ножа“, придружен от 500 въоръжени подобни на орки „войни на Христа“ и сеч-сеч-сеч се тагват за постоянно в първото испанско селище. Следва, разбира се покръстване за едни, за други разпъване и градеж на църкви и укрепления.

На 16 март 1939 г. в кралския дворец в Прага Адолф Хитлер се буди след странен сън, който разказал на закуската с мляко и бухти, поръсени със съмнителен бял прах:

„Зъблест мустакат пичага с корона на кралица и гол до кръста с обилно космати подмишници свирил и пеел божествено странната опера „Бохемска рапсодия“.

Фюрерът отметнал съня за пророчески, изтрил млякото от мустачето и белия прах от ноздрите си и обявил Бохемия за германски протекторат.

папа йоан павел II

Папа Йоан Павел II

На 16 март 1998 г. Бог се явява в съня на Папа Йоан Павел II и на чист полски го посъветвал, че никога няма да е късно да поднесе дори и така леко йезуитски извиненията на Ватикана за гробното мълчание на Римокатолическата църква по времето на Холокоста през Втората световна война, когато цигани и евреи са трепани като хлебарки, защото според нацистите са точно такива.

На 16 март 1794 г. със супер прецизен рев се ражда Ами Буе – знаменитият френски геолог. Е, сега повечето софиянци и гости на София ще разберат, че улицата с неговото име близо до Пирогов, не е на някой африкански студент учил през соца у нас, а на геолог и то бял. През 1837 г., Ами Буе самостоятелно изследва северните и южни склонове на Стара планина (2376 м.) от Искърския пролом до Черно море, картографира с точност почти цяла България, доказва, че Стара планина не е свързана с планината Странджа… След завръщането си в ергенската си квартира на 3 минути от Айфеловата кула сяда си на задника, кротва се и издава едно от най-важните за времето си изследвания на балканския регион, включително територията на майка България. Книгата му е съпроводена и с първата изработена геоложка карта на родината ни. През 1849 г. съставя и първата етнографска карта на османската част на Балканите. ВНИМАНИЕ, според Ами Буе:

„Българите населяват България, Долна Мизия и по-голямата част от Горна Мизия; те съставят при това главната ядка на населението в Македония, с изключение на най-крайната югозападна част от Костур до и по Бистрица.“

йозеф менгелеНа 16 март 1911 г. със злокобен плач е роден Йозеф Менгеле (на снимката), бъдещият нациски лекар, който до като казвал „Хипократовата клетва“ се бил заключил зад гърба с пръсти и остава в историята като зловещ военнопрестъпник.

Днес, 16 март гърмя шампанско за рождения ден на прекрасната ми и много талантлива половинка Наталия Върбанова! Тя е нещатен, усмихнат, но строг редактор на всичките ми статии тук в delo.bg.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg