Заслужават ли си новите Virtual Reality технологии?

0

Сигурно си спомняте, че когато бяхте малки и телевизорите още бяха квадратни и тежки, родителите ви казваха да не стоите много близо до телевизора, за да не ви се увредят очите. С новата VR (virtual reality) технология обаче, екранът е буквално прилепен към очите ви. Интересно, нали?

Но нека да не се връщаме 20 години назад в миналото, а да си спомним, че тогава сте гледали и едни филми с точно същата технология, при която можеше да играете игри в малка клетка. Спомняте ли си? След толкова време, това може да е реалност.

Ако трябва да обърнем по-голямо внимание на virtual reality технологията, то става дума за екран почти на очите ви, който предава 3D картина и буквално се чувствате като част от всеки филм или игра. Предполага се, че тази технология стимулира най-вече мозъка или по-скоро „го лъже“ така, че да си повярвате, че сте наистина пред големия каньон, а не пред голямата камина в хола.

Virtual Reality

Очакваме и излизането на ръкавици и обувки (може би), които да следят за движения на тялото ни. Така дори ще можем да се разхождаме или да тренираме вкъщи на пътеката, докато носим този „шлем“. Само си представете, какви нови възможности ще отвори подобен шлем с 3D екран. Нови филми от ново измерение, още по-високи усещания…, вие сте главните герои във всеки филм или игра.

Virtual Reality

Добре, но колко ще струва това удоволствие? Отговорът няма да ви изплаши, а по-скоро ще ви обърка. Самият шлем може да се намери от 50 до 300 лв., зависи на коя компания е разработката и какви допълнителни екстри се предлагат (няма поставка за чаши 🙂 ). Но, дори да имате шлема, той само поддържа телефона или екрана на главата ви, а от какво ще се възпроизвежда картината и дали ще може да ви телепортира в новата реалност е съвсем друг въпрос.

Virtual RealityАко вече сте опитали да приближите екрана си толкова близо, че да очаквате да влезете във виртуалната реалност, то сами сте се убедили, че не се е получило. Ще ви трябва специална графика от компютър, а наскоро беше пуснат малък списък със спецификации, които компютърът ви трябва да поддържа, но те изобщо не бяха малки. Цената на тази конфигурация е е около 5-6 хиляди лева. И това само за да гледате нови филми пред очите си? Добре си помислете, дали си заслужава.

Новият смартфон Galaxy S7 има тази функция и може да гледате VR (virtual reality), но не забравяйте да включвате смартфона в зарядното, защото това си е един доста натоварващ процес за всяка машина, затова и телефоните от този модел са толкова скъпи.

Ако сте решили да похарчите парите си за нещо излишно, то определено не избирайте VR очила/шлем, защото може да изчакате още година, две и да видите нещо още по-добро от тях. По-ниска консумация на енергия например или усъвършенствани накрайници за тялото.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg