Отблясъци – 15 март

0

Еленко Ангелов с Машината на времето за delo.bg.

На 15 март 44 г. пр.н.е. по време на заседанието на Сената на Римската империя се ражда слоганът „И ти ли Бруте!?“ и умира Юлий Цезар. Диктаторът на Римската република и велик войн е посечен от група римски конспиратори водени от колегата им сенатор Марк Юний Брут. Брут произхожда от плебейски род. Друга малко известна („може би“ казваме от delo.bg) причина за мотив да наръга благодетеля си Цезар е, че навремето майка му Сервилия е била любовница на диктатора. Абе в крайна сметка циганска история – един е наръгал друг, защото преди го е псувал на майка… буквално.

На 15 март 1493 г. великият мореплавател и откривател Христофор Колумб се завръща в Испания след първото си плаване до Америка. И днес все още могат да се видят графити в Белград с приветлив шрифт: „Колумбе, е*ем ти и любопитството!“ Помните бомбардировките на САЩ над Белград, нали?

Христофор Колумб

На 15 март 1906 г. мега гъзарски е подадена молба за официално регистриране на фирмата „Ролс-Ройс“. За да сме академично точни – първият луксозен британски лек автомобил Ролс Ройс е създаден през 1904 г., а от 1906 г. започва неговото промишлено производство.

Михаил ГорбачовНа 15 март 1990 г. за първи президент на СССР е избран „човека с белега“ Михаил Горбачов. Разбира се, че историята вече се произнася, колко „велика“ е била „перестройката му“, която буквално разсипа социалистическия блок, когато през 1996 г. Мишата се явява на президентските избори и едва събира 1% от гласовете. Какво повече освен историческия отблясък, че в началото на 2004 г. дава съгласието си името му да е бранд на нова марка водка, която и днес руснаците пият… с отвращение.

На 15 март 1999 г. се пръква уродливата НЗОК (Националната здравноосигурителна каса) в България. Има вноски – има лечение, няма вноски – има носталгия за бай Тошо.

На 15 март 1934 г. майна е роден великият български режисьор и преподавател Крикор Азарян. След като получава всички български театрални награди и най-ценната – любовта на публиката и учениците си, пловдивчанинът от арменски произход на 75-годишна възраст отлетя за Рая.

15 март е избран за „Международен ден срещу полицейската бруталност“. Тук вие измислете с коментар нещо!

15 март 2016 г. е избран да се бодне „Златна игла 2016” на Академията за мода в София. Високият приз ще се шие в категориите: „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината”, „Моден фотограф”, „Моден гримьор”, „Най-добър млад дизайнер”… Пичове, всичко много добре ама само да вметна, че днес положението в цяла майка България ескалира с масова мода на дрехи втора употреба и такива магазини никнат като акне на тийнейджърски бузи. Помислете и за такава награда!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg