Отблясъци – 14 май

0

Отблясъци с Машината на времето

 Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

14 май

Гео Милев, ОтблясъциЗапочваме мрачно – на тази дата, 14 май 1925 г. гениалният поет и публицист Гео Милев е осъден на една година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лева и лишаване от граждански и политически права за 2 години. И всичко това заради авторската му поема „Септември“. Българският представител на експресионизма разбира се обжалва абсурдната присъда. Но на 15 май 1925 г. полицията го привиква уж за „малка справка“ и поетът изчезва безследно.

На 14 май 1948 г. изкуствено създадената „Държава Израел“ се самообявява за независима и тъкмо избрала вече клето временно правителство и изведнъж – „Ха, каква изненада“ –  нападната е от съседните си арабски страни, които в хор заявяват, че:

Колкото комиксите за Супермен са доказателство за съществуването му, толкова и библейските писания са доказателство, че тази земя е тяхна по наследство.

Варшавски договор, отблясъциНа 14 май 1955 г. Майка България с Албания, ГеДеРето, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия учредяват Варшавския договор. След рухването на комунизма, благодарение на „троянския кон“ Горбачов страните-членки оклюмват и се оттеглят от Военно-политическата организация, която през юни 1991 г. официално вече е труп. Ако това беше пост във Фейсбук, НАТО първа щеше да „хареса това“.

На 14 май 1973 г. САЩ изстрелват 77-тонната си космическа станция наречена Скайлаб – небесна лаборатория (на заглавната снимка на днешните Отблясъци).

На 14 май 1909 г. е роден прекрасният български поет Йосиф Петров. Дори, когато стана депутат беше пак симпатичен и обичан от хората.

На 14 май заедно празнуват рожден ден бащицата на сагата „Междузвездни войни“ Джордж Лукас (1944 г.) и основателят на Фейсбук – Марк Зукърбърг (1984 г.). Не е нужно да използваш силата, за да си максимално оригинален и да блокираш Марк Зукърбърг в собствената му мрежа, ей така, заради майтапа, както направих аз.

Започнахме мрачно и завършваме тъжно. На 14 май 1998 г. обичаният от милиони певец заради вълшебния му глас и набеден за „певеца на мафията“ Франк Синатра, отиде на небето завинаги.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg