Гордост! Цял клас с народни носии на абитуриентския бал

11

С народни носии на бала? Това със сигурност щеше все още да звучи като виц, докато не беше реализирано от цял клас ученици от Северозападна България. Английската гимназия във Видин „Йордан Радичков“ стана еталон за българщината и показа завиден толеранс към традициите ни.

Зрелостници от 12 „б“ клас на елитното училище избраха да отидат на абитуриентския си бал не със скъпи костюми и рокли, а с народни носии.

народни носии, Видин, абитуриенти

С този символичен акт за подкрепа на българския дух в училищата от цялата страна, завършващите средното си образование видински момичета и момчета подкрепиха символично идеята народните танци да се изучават в часовете по физическо възпитание.

Зрелостници от 12 "б" клас на елитното училище избраха да отидат на абитуриентския си бал не със скъпи костюми и рокли, а с народни носии.

Трябва повече да се обръща внимание на българското, защото в последно време то остава на заден план,

заяви един от абитуриентите, който от малък играе народни танци.

народни носии, Видин, абитуриенти

Носиите и за момчетата, и за момичетата бяха предоставени безплатно от видинска фолклорна група. Женските одежди са автентични влашки носии. Те представляват бели туники с везани празнични шевици. Характерно за тях са шебаците, които са ръчно изплетени.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Димитър Соколов, носия, абитуриент18-годишният абитуриент Димитър Соколов избра народна носия за своя бал!

 

Павел Горанов, абитуриентПавел Горанов – абитуриентът с най-скъпия костюм на бала проговаря за първи път пред delo.bg

 

Един месец учениците посещавали заедно и уроци по танци, за да покажат достатъчно добри умения в последния си учебен ден в гимназията за преподаване на чужди езици.

Ние, учителите сме изключително щастливи, защото виждаме това, което през последните години сме успели да изградим и да възпитаме у децата – почит към българското и традициите ни,

заяви от своя страна класният ръководител на 12 „б“ клас.

народни носии, Видин, абитуриенти

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!11 коментара

 1. Незабравка на

  Всичко е прекрасно ,но искам да знам тези родолюбци какво ще правят след бала?Къде ще носят носиите?Със сигурност ще е на далечните континенти.Европа ще ги чака

 2. Соня Денева на

  Истинско вдъхновение са и за други млади хора!Неслучайно са от училище с името на Йордан Радичков! Браво на тези истински вдъхновители ,на техните родители и учители също!За разбирането и подкрепата!Достойни млади хора и истински родолюбци!

 3. Жанет Якимова на

  Директорът на учебното заведение АДМИРИРА инициативата им и ги поздрави за КРЕАТИВНОТО мислене… . Ей това е българско – хвала, поклон и родолюбива влага в очите, като чета писанието на български журналист … Где си Паисий !!!

 4. Розета Стойчева на

  Това е моето семейно училище и много се гордея с него. Аз завърших през 1982, братовчед ми – 1992 и дъщеря ми – 2007 г. Истинска ковачница на успели хора. Браво за тази инициатива!

 5. Emilia на

  Браво на децата! Да са живи и здрави, благословени! Успешен старт в живота, да им помага Господа във всяко угодно Нему добро и да ги предпазва от зло!

Коментирай в Delo.bg