Отблясъци – 14 март

0

Авторът в delo.bg, психологът Еленко Ангелов с Машината на времето „Отблясъци“ Ви отвежда до най-любопитните моменти от историята всеки ден. Ето и какво се е случило на днешния 14 март преди години.

Ако някога сте се чудили, кога да честитите имен ден на Сънчо, то днес 14 март е денят. Да, днес е Световният ден на съня.

На 14 март 1492 г. кралицата на Испания Изабела със студеното си курасон издава категорична заповед да бъдат експулсирани (вижте я думата в Google, нещо като репатриране) 150 000 евреи в случай, че не приемат християнството и не спрат да обрязват пишките на децата си. А, тук се сетих за този виц:

„Знаете ли защо евреите продължават да се обрязват и днес? Защото жените им няма да държат нещо, което няма поне 10% намаление!“

На 14 март 1958 г. се учредява най-престижната в света музикална награда Грами. Днес Асоциацията на звукозаписните компании в САЩ и всички меломани по света и у нас са категорични, че Майкъл Джексън не беше просто КРАЛ, а е БОГ!

grammy

На 14 март 1983 г. няколко мега арт пича с имена както следва за протокола: Джон Бон Джоуви, Ричи Самбора и Алек Джон Съч сформират великата си рок групата леко егоцентрично кръстена на първия изброен – Bon Jovi. Според доста родни металяги си е поп група, но „Карай да върви това е блус“ както би казал наздраве тук Васко Дъ Пач. Сега само си задаваме въпроса, защо бе, джанъм, защо бе, Джонка си използвал всичкия лак за коса на Алла Пугачова, че и Аксел от Гънс и той да не види е същия тупиран в главата в клипа на “Добре дошли в Джунглата“. Благодарение на косматата гръд на Джон Бон Джоуви тогава и до днес много български доктори – явно фенове на групата, не подстригват нищо там, а само добавят тънко като конче златно синджирче с кръстче, което виси надигнато от буйната ръж… Май се отплеснах!

На 14 март 1995 г. влиза в отблясъците на историята, защото американски астронавт за първи път лети на руски космически кораб, до орбитална станция Мир. Ние от delo.bg разполагаме с инфо от бордовия дневник на янкито:

„Явно е мит, че космонавтите пият като казаци, видях с очите си, че руският колега си пи нормално – кило-две водка, не да се прави на маймуна…“

„Мир“ първо е съветска, изстреляна на 20 февруари 1986 г., а по-късно руска орбитална станция приводнена на 23 март 2001 година в Тихия океан. „Мир“ е първата дълговременно обитаема с научноизследователски цели станция и още нещо…

Стивън КингНа 14 март 2000 г. „Кралят на ужаса“ Стивън Кинг става първия писател, публикувал свое произведение в Интернет и получава разбира се „много завист – много злоба“. Мистър Кинг, коментира с нещо, което предвещава бъдещия му първи Фейсбук статус:

„Някои хора казват, че съм ужасен човек, не ги разбирам, защото аз имам сърце на младеж… ето точно тук на бюрото ми в буркан.“

На 14 март 2004 г. кагебеецът Владимир Путин е преизбран за президент на Русия и всеки космонавт го отпразнува с каса водка „Путинка“ и щайга кисели краставички.
На 14 март през 1879 г. с ядрен плач излиза от майчиния вакуум най-великият физик Алберт Айнщайн. Японци, знаете вече на кой да се сърдите за Атомните бомби.
На 14 март през 1883 г. затваря очи за вечен сън Карл Маркс. Ако името му не ви говори нищо, значи първият ви джиесем е бил с тъчскрийн.

14 март е „Денят Пи“! Да, точно така – скучни математици си намират поредният повод да празнуват и белким забият някоя колежка, в случая – се чества математическата константа π (Пи). Защо пък на 14-ти март ли? Ок, подсказвам – защото Пи е 3,14 и съответно тъй като 3, 1 и 4 са трите най-важни цифри на Пи в десетичния му вид и сме март – 3-ти месец и сме дата 14 и много хитро, нали.

В delo.bg пазим SMS към колежка, която е била на по-миналогодишния купон:

Zdr. Iska6 li zaedno da gledame Karibski 3,14rati?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg