Край на оплакването веднъж и завинаги

0

Очевидно, един от най-големите недостатъци на хората е, че те все се оплакват. Вероятно съвсем не без причина. Навярно имате поне един приятел или познат, който редовно се оплаква от нещо. Може би дори Вие самите сте точно от този вид хора, който намира оплакването от всичко и от всички, за част от живота. Оплакването обаче не променя нищо в живота ни към по-добро, а понякога става точно обратното. Вижте защо още днес е добре за Вас да се откажете от този негативен навик.

Оплакването не подобрява положението ни

По принцип, колкото повече се оплаквате, толкова по-песимистична става Вашата нагласа. Всеки път, когато Ви идва на ум отрицателна мисъл, в мозъка укрепват специфични връзки, като по този начин се увеличава вероятността, че тази негативна мисъл отново ще се завърне при Вас. Оплакването само влошава ситуацията.

Оплакването може да бъде заразно

oplakvane

Хората са социално програмирани. Мозъците на хората са склонни да отразяват емоциите на другите, за да ги разберат по-добре, което е въпрос на емпатия. Това, например, е и причината, когато при посещение на музикален концерт всеки човек се чувства толкова добре, колкото цялата тълпа, в която той се намира. Все пак, ако имате приятел, който постоянно се оплаква и е с лош нрав, тогава имате по-голям шанс да се „заразите” от неговата негативна нагласа и отношение към даден проблем, позиция, ситуация, хора. Ето защо за Вас ще бъде наистина добре да пресеете хората около Вас и то през гъсто сито.

Оплакването се отразява на физическото здраве

Оплакването увеличава стреса. Всички тези негативни мисли и разговори повишават нивата на кортизол (хормон на стреса) в организма, което е в ущърб на имунната система и води до проблеми с паметта и концентрацията, а също така увеличава риска от прекомерно покачване на теглото. Към всичко това трябва да се добавят безсъние и повишен риск от заболеваемост от болести на кръвоносната система. Струва ли си тогава да сте негативно настроени и да се оплаквате?

 

Оплакването от стрес, свързан с работата, прави хората още по-стресирани от тази работа. Така че, предлагаме да се опитате да спрете да се оплаквате в продължение на 7 дни и да видите дали след това време нещо в живота Ви се е променило.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg