Семейният бюджет – общ, отделен, поделен?

1

Изборът за това кой ще управлява семейния бюджет зависи от особеностите на семейството – всеки вариант има плюсове и всеки може да създаде определени проблеми. Предлагаме Ви трите основни типа на разпределение на доходите, а Вие преценете кой е най-добрият за Вас.

Общи пари

Съпрузите обединяват абсолютно всички свои приходи и заедно решават какви разходи да правят. Този модел се предпочита от млади двойки с неголеми заплати, които отиват почти изцяло за текущите разходи. Подходящ е и за по-възрастни семейства, доказали доверието си.

семеен бюджет*Плюсове: Финансовото състояние на партньорите е напълно прозрачно, което дава по-големи възможности за планиране на дългосрочни семейни инвестиции. Според психолозите възникват по-малко конфликти – общият бюджет сплотява, целите са взаимни.
*Рискове: Липсата на лични пари понякога притеснява единия от съпрузите (обикновено този, който печели по-малко) – да си поиска за някои дребни разходи или малки радости от типа „и аз съм човек“. Затова е добре да заделите за лични нужди част от финансите си (не повече от 20%), като всеки има право да харчи от там (не повече от половината, т.е. по 10%), без да се съветва с другия.

Дялово участие

Всеки партньор внася част от доходите си за общите режийни разходи и семейни нужди, а останалите пари ги харчи по свое усмотрение. Принципът, по който ще се определят кой колко да внася, е въпрос на договаряне (поравно или процент от заплатата) – важното е никой да не се чувства ощетен.

* Плюсове: Идеален вариант е за хора с различно отношение към парите – единият обича да спестява повече, другият е склонен да похарчи спонтанно някаква сума. Партньорите разполагат с лични пари, могат да ги използват както пожелаят, без да предизвикват конфликти по този повод.
* Рискове: Ако дяловете са еднакви, а заплатите са много различни, този, който е с по-малки доходи, може да остане почти без лични пари. Затова е добре в тези случаи да изберете процентното участие – този с по-високите приходи внася повече в общата сметка.

семеен бюджет

Отделни бюджети

Всеки разполага със собствените си пари. За текущите разходи се редуват – единият месец плаща мъжът, другият жената. Големите покупки за общо ползване или парите за почивки се договарят. Предпочита се от хора, които започват да живеят под един покрив и не са уверени във връзката си.

* Плюсове: Този модел запазва правото на лична свобода, включително и финансова. Подходящ е за хора, които не желаят да се отчитат пред никого, но това не значи, че не споделят облагите си със семейството. Удобен е и за партньори, които все още не живеят постоянно заедно, но често си гостуват.
* Рискове: Конфликти, защото бюджетът не се планира и се оказва, че партньорът, който има пари в момента, трябва да плаща. Затова е добре да се сметне приблизително какви пари са нужни за месечните разходи и да се договорят каква част поема всеки.

семеен бюджет

Трите златни правила

Защо хората със сини очи са толкова специални?Финансовите Ви дела ще са в ред, само ако има кой да ги контролира. Ето защо изберете семеен ковчежник – няма значение дали жената или мъжът, важното е да е точен и разумен.

 

Защо хората със сини очи са толкова специални?Обсъждайте без притеснения паричните си проблеми, говорете открито за нуждите си, споделяйте веднага затрудненията си (намаление на заплатата, повишение на цените). Премълчаните финансови неприятности рано или късно ще се превърнат в сериозни конфликти.

 

Защо хората със сини очи са толкова специални?Никога не крийте доходите и разходите си. Прозрачният бюджет е залог за успешен съюз.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Тито на

    Лично да споделя. Преди време с жена ми бяхме на общ бюджет, като всеки месец се виждаше, кой колко е изкарал, какви разходи имаме и накрая след слагане на чертата, се виждаше колко средства остават за спестяване. Нещата вървяха добре, докато тя не започна да взима по-висока заплата и не реши, че тази схема вече не й е изгодна. В момента, само и само, за да е мирна къщата, минахме на вариант 2 – Дялово участие. Всеки внася някаква сума за издръжка на детето и с останалото прави каквото си иска. Няма отчет, няма нищо. Аз лично не възприемам подобен подход, именно заради рисковете и оставането с чувството, че единият е ограбен. В момента изкарваме почти еднакво със съпругата ми и се видя, че аз съм по-големият спестовник, тъй като доколкото поне тя споделя, няма толкова спестени, колкото аз. Интересно е, къде ли отиват всичките й пари.

Коментирай в Delo.bg