Отблясъци – 12 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

12 юни

На 12 юни 1444 г. се подписва договорът, с който Адрианополският мир вече е факт и се слага край на първия поход на Владислав III Ягело и Янош Хунияди за прогонване на османските нашественици от Европа. Вечна слава, и Ви разбирам Вас – днешните ученици, че се смеете при произнасянето на името на великия „Хунияди“… е, и ние навремето „хронични мастурбатори“, точно като вас се заливахме в пуберски смях, когато другарката по история ни „натъртваше“ на Хунияди.

На 12 юни 1701 г. във вечно мъглива и дъждовна Англия официално се забранява католици да заемат британския трон, на папата му „казали да си гледа работата“, защото според тях това си е били „богоугодно“.

Abner Doubleday, Абнър Дабълдей, Отблясъци

Абнър Дабълдей

Не знам, колко Ви интересува следващият от историческите отблясъци, но едно слънчево зайче с бухалка, което или ми „мутрее“, или е фен на бейзбола разказва, че на 12 юни 1839 г. мистър Абнър Дабълдей формулира точно основните правила на бейзбола.

На 12 юни 1849 г. американският изобретател Люис Хаслет патентова респиратора (да, първообразът на днешната задължителна праховата маска – за всеки строител, който има самоуважение), а и не само това изобретението на мистър Хаслет се признава и за ранната форма на противогаза.

На 12 юни 1867 г. на политическата карта на Европа се появява провъзгласената вече Австро-Унгарска империя. Тази клета империя просъществува от 1867 г., когато Унгария получава широка автономия, до края на Първата световна война, когато търпи поражение и се разпада през 1918 г.

На 12 юни 1897 г. швейцарецът Карл Елзенер патентова „джобната си чекийка с многото неща по нея“, но за протокола е записано – „нож с приспособления“, който става и швейцарски армейски нож и да не правим повече реклама на марката, защото не са си платили, а се продават у нас по моловете – да точно така, за онези червени швейцарски ножчета иде реч!

На 12 юни 1901 г. много угоднически е одобрена новата Конституция на Куба, с което на империалистически алчен и ненаситен САЩ имат специални права на слънчевия остров.

На 12 юни 1940 г. безумието Втората световна война гори и в адски пламъци, когато над 13 000 британски и френски военни части се предават безславно и срамно на гениалния танкист фелдмаршал Ервин Ромел.

На 12 юни 1945 г. във Франция е премахната цензурата на пресата, която логично е въведена по време на войната.

А сега много бързи исторически слънчеви зайчета от днешните отблясъци, без много коментари: на 12 юни 1955 г. в Якутия е открито първото огромно, ама наистина огромно местонахождение на диаманти.

На 12 юни 1963 г. Елизабет Тейлър с огромен диамант, да от Якутия, разбира се на огърлицата си, отива в Ню Йорк на собствената си филмова премиера на мега продукцията „Клеопатра“. Да, вечната Лиз играе главната роля.

Пак на 12 юни, но след една година – през 1964 г. в иначе курортен ЮАР, чернокожият борец за равни права и премахване на Апартейда Нелсън Мандела е осъден на доживотен затвор. Ужас, да, но все пак знаете, че го пуснаха, че и президент после стана.

На 12 юни 1964 г. в Аделаида (това е в Австралия) великите бръмбари Бийтълс документирано са посрещнати от над 300 000 изтрещели фенове. Е, и за това са велики Джон, Джордж, Ринго и Пол!

Лорънс Оливие, Отблясъци, delo.bg

Лорънс Оливие

На 12 юни 1970 г. Лорънс Оливие става СЪР Лорънс Оливие и това е първият актьор в историята, получил благородническа титла.

На 12 юни 1991 г. група съветски слънчеви зайчета мълчат, колко е бил „фиркан до козирката“ и се оригвал на кисели краставички Борката Елцин, когато резултатите сочат, че печели първите избори за президент на Русия.

На 12 юни 1991 г. най-после много заслужено с референдум жителите на Ленинград решават, че си искат старото име на града – Санкт Петербург.

И нещо много важно за финал на днешните отблясъци – на 12 юни 2008 г. с референдум гордите жителите на Ирландия отхвърлят „Договорът от Лисабон“, да „Лисабонският договор“ – опростен и много унизителен вариант на конституция на ЕС. На практика този документ прави всяка конституция на държава-членка за смях и резил.

12 юни е Световен ден против детския труд – нека всички, които сме с известните спортни марки анцузи и маратонки, поне да се заинтересуваме кой и къде ги произвежда – да „съвременно икономическо робство“, при което десетгодишни шият по цял ден в мръсните цехове, и да – всички сме съучастници!

12 юни в Бразилия е Ден на любовниците (нещо като Свети Валентин), то не, че там секса не си е като „Добър ден“!

И наистина финал – 12 юни е Ден на Русия – национален празник, „НаздАровя братушки“!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg