Местата, които трябва да посетите в Сърбия

0

Всеки уикенд западната ни съседка Сърбия посреща хиляди българи, почитатели на вкусната скара. Големите порции качествена храна, предлагани на изгодни цени не са единственото, с което може да се похвали Сърбия. Ето някои от най-големите й забележителности.

Най-много се намират в столицата Белград, разположена на брега на реките Дунав и Сава (на снимката долу). Градът е популярен със своя търговски център на площад Терзие. Привлича туристи и с колоритните си и стари квартали Палилула и Ташмайдан, а сред задължителните атракции е крепостта Калемегдан, където се сливат двете реки. Старият дворец на династията Обренович също е сред интересните места. В него в момента се помещава и заседава Градският съвет.

белград, Сърбия

Ниш е един от най-старите градове на Балканите и е богат на исторически забележителности. Разположен е на бреговете на река Нишава, наричан е още Порта на Изтока и Запада. В него се намира Нишката крепост, построена през 18 век върху римско селище. Век по-късно е изграден и дворецът Бановина, който също е отворен за посетители. В града можете да разгледате и Черепната кула (на снимката долу), направена от черепите на 952 въстаници срещу турското робство. Почитателите на шопинга могат да пазаруват на воля в атрактивната търговска улица, която е под земята.

ниш кула, Сърбия

И още една дестинация, която не е от задължителните, а от препоръчителните край Ниш, Сърбия:

Параклис в ствола на вековен дъбПараклис в ствола на вековен дъб

 

Атрактивен е и Мечавник (на снимката долу) – дървен град, изграден за филма на Емил Костурица „Животът е чудо„. Построен е и на границата с Босна и Херцеговина и в него си има всичко необходимо за едно селище – църква, киносалон, та дори и затвор. Това селище е и основната причина Костурица да получи европейска награда за архитектура.

Мечавник, Сърбия

Сръбският бит през вековете е представен в музея на открито Сирогайно (на снимката долу), намиращ се в западната част на страната. В него са изградени типични сръбски къщи, в които се провеждат курсове по традиционни занаяти.

Сирогойно, Сърбия

Сред големите забележителности на страната е голямото селище от неолита Лепенски вир. То е до брега на Дунав в Източна Сърбия и в него има десет по-малки сателитни селища. Там са живели рибари и ловци между 7000 – 5500 г. пр.н.е., като са оставили уникални архитектурни паметници.

Лепенски вир, Сърбия

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg