Отблясъци – 11 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

11 юни

Христофор Колумб

Христофор Колумб

На 11 юни 1496 г. за така нареченото от историческия отблясък „второто пътешествие през Атлантическия океан“ Христофор Колумб записва в корабния си дневник – „мишън конплийт“ и добавя едно усмихнато личице. Едно слънчево зайче държи да продължим с днешните отблясъци с факта, че славният генуезки мореплавател и търгаш, прекосява Атлантическия океан и достигнал Америка на 12 октомври 1492 г., да, 4 години преди да финишира с „второто си пътешествие“ и то под флага на Кастилия. Колумб, буквално без срам споделял схващането си, че Земята е много по-малка сфера, отколкото тогавашните „учени“ смятали и пресмятали с пергелите си с чупещо коляно и твърдял, че може без проблем да достигне Далечния изток като пътува от Европа и само „си пЕре“ на запад.

Така, близо век след Колумб, на 11 юни 1580 г. испанските конквистадори основават Буенос Айрес, които са имали явно „леко и безаварийно“ плаване и затова и са го кръстили „Буенос Айрес“, което в превод означава – „Добри ветрове“. Днес това е столицата и най-голям град на Аржентина и най-важен културен, административен, икономически и туристически център в южноамериканската държава. И явно, преки наследници на конквистадорите през 1994 г. нанасят едни леки поправки в конституцията и дават на Буенос Айрес статут на напълно автономен град.

На 11 юни 1770 г. е открит Големият бариерен риф край Австралия от Джеймс Кук, чието име остава завинаги татуирано върху бицепса на едно слънчево зайче на историята като учен „член-кореспондент“ на Британското кралско научно дружество, английски надменен мореплавател, смел пътешественик и леко безразсъден изследовател на множество непознати острови и територии.

На 11 юни 1901 г. Нова Зеландия анексира пък островите Кук, след като Великобритания си затваря за това очите и им вика: „Аре, влачете“. Островите Кук през 1965 г. пък получават право на самоуправляваща се територия. Честито!

Машина на времето

Сталин

На 11 юни 1937 г. се вписва кърваво в „падащия лист от съветския календар“ и става известен под името Голямата чистка, а именно – по нареждане на вожда другаря Йосиф Сталин в Съветския съюз с думите „Тавариши, пойдите на ху..bleeep“, са екзекутирани осем много високопоставени военни, разбира се, че са осъдени по измислени обвинения в антисъветска дейност по-бързата процедура.

На 11 юни 1985 г. т.нар. „спускаем модул“ на съветския космически апарат „Вега 1“ (на заглавния колаж), може да се похвали, че вече изследва атмосферата и дори повърхността на планетата Венера.

На 11 юни 1987 г. едно слънчево зайче на историята твърди, че след като надула „волумето на мах“ с „Айрън Мейдън“ и с три каси бира желязната лейди Маргарет Тачър започнала да посреща гости за купона по случай избирането й за трети пореден път за министър-председател на Великобритания.

На 11 юни 2001 г. старият чаровен перверзник Силвио Берлускони след паметните му думи, цитирам по слух: „Перкеле фачу мене за… блеееп“, встъпва повторно в премиерска длъжност.

На 11 юни 2010 г. в Република Южна Африка започва Световно първенство по футбол , което е и първото Световно футболно първенство в африканската държава. А Павката Попандов също като Желязната Лейди Маргарет Тачър, изстудява бира и чака гости да гледат заедно мача.

11 юни е отбелязан като Празник на икономистите в България, не знам какво точно ще празнувате, драги, когато в България Икономиката е „на командно дишане“, да „душа й не остана“ след престъпната все още ненаказана приватизация от „бандата на Костов“?!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg